tisdag 20 januari 2009

Obama

Har tillbringat eftermiddagen med att titta på presidentinstallationen och det kändes stort. Det låter ju lovande när president Obama i talet framför att man måste ändra sin livsstil i landet. Överlag tyckte jag talet var lite kärvt och betonade att det nu krävs att alla drar sitt strå till stacken. Och visst är det fantastiskt att man i USA nu har en president med afrikanskt ursprung (även om man kan fundera över det faktum att han okritiskt beskrivs som svart när han är lika mycket vit). Lycka till!


Andra bloggar om

8 kommentarer:

 1. Jag diggar Obama och hoppas mycket på honom. Men visst är det skumt att han beskrivs som svart. När är lika mycket vit som svart.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på att man förr i tiden beskrevs som svart om man så bara hade en åttondels "svart blod" (en "åttondelsneger" kallades okteron, eller nåt i den vägen, enligt Dick Harrisons Slaveri-trilogi) så är det kanske inte så konstigt att amerikanska medier fortfarande anser att en person som Obama är svart.

  Han har en svart och en vit förälder, antar jag?

  SvaraRadera
 3. Han är ju en så enormt bra talare så jag blir alldeles matt. Även med höga amerikanska mått mätt. Därför tycker jag också att det var lite rart när han stakade sig under eden.
  Jag tror det är klokt av honom att vara kärv, dels för att det behövs och dels för att jag är rädd att många har helt orealistiska förväntningar på honom.

  Martina: vit amerikansk mamma, svart afrikansk pappa.

  SvaraRadera
 4. Ja det är just det där med 50/50 jag menar. Hur lite "svart blod" krävs för att man ska definieras som svart? Hur lite "judiskt blod" krävdes för att man skulle definieras som jude av Hitlerregimen? Det är dags att granska och kritisera vårt sätt att vidmakthålla gamla definitioner.

  Ja snowflake, det var helt bedårande att se honom staka sig. För han är ju en superb talare.

  SvaraRadera
 5. Även jag satt som klistrad vid TV:n igår. Visserligen blir det kanske lite väl mycket "hero worship" över det hela ibland men - jag hoppas och tror att Obama ska bli en mycket bra och stark president. USA (och världen i övrigt också för den delen)behöver "change".

  SvaraRadera
 6. Nu hör jag på radio att han svurit eden en extra gång, för säkerhets skull, eftersom han stakade sig och kastade om ett par ord.
  Ifall nån skulle bråka om att den inte gällde.

  SvaraRadera
 7. Jag läste nånstans (DN?) att det faktiskt var domaren som läste före som kastade om orden. Det rubbade tydligen Obamas cirklar lite. (Han hade SÄKERT memorerat hela eden på förhand!) Så när han försökte få ihop den riktiga och den felaktiga versionen blev det ofelbart en stakning som resultat! (Glorian sitter kvar! :-)

  SvaraRadera
 8. Så bra att vår hjälte har sin gloria kvar. Och nog har han skött sig bra de första dagarna som president i alla fall.

  SvaraRadera