torsdag 15 januari 2009

Ändrade planer

Jag hade en hel del planer inför det nya året när det gällde min läsning. Jag hade t o m skrivit upp en läsordning, men den har jag deletat... I slutet av förra året läste jag ett par indiska böcker jag tyckte mycket om - Midnattsbarnen av Salman Rushdie och En karta över omöjlig längtan av Anuradha Roy. Jag beslutade mig då för att inleda det nya året med en omläsning av De små tingens Gud och därefter fortsätta på det indiska temat med Kvinnor på ett tåg. Men så blev det inte.

I stället hamnade jag i ett helt oplanerat temaläsande om andra världskriget med dess fasansfulla dödsläger. När jag plockade upp Cordelia Edvarsons Bränt barn söker sig till elden hade jag ingen tanke på vilken effekt det bokvalet skulle få. Jag borde förstått bättre. Efter att ha läst en lägerskildring är det svårt att byta ämne, inget känns riktigt lika angeläget. Så därför läser jag för närvarande Primo Levis Är detta en människa?/Fristen. Och den är givetvis oerhört gripande och intressant. Primo Levi var en utomordentlig observatör och han förmedlar beskrivningar och insikter i mänskligt beteende som både upprör och berör.

Jag köpte nyligen Flykten av Rudolf Vrba, kanske den passar bra att följa upp med.

5 kommentarer:

 1. Det där känner jag igen; det är ett tema man fastnar i.

  Min senaste beställning innehåller "Helt vanliga män" av Christopher Browning (fast på tyska för det blev billigare) som behandlar reservbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen.
  Den har några år på nacken, men det blir intressant läsning.

  Ett par länkar till "dödshjälpsprogrammet" i mitt senaste inlägg, förresten.

  SvaraRadera
 2. Jag känner väldigt mycket för ditt tema. För några år sedan läste jag "Det sjunde korset" av Anna Seghers - den skulle jag vilja läsa om.

  SvaraRadera
 3. Tur att man kan ändra sig :)

  Jag hoppas att du fortsätter med De välvilliga innan jag läser den också, så att du kan inspirera mig att kämpa igenom den också, som du alltid gör så bra! Nu när du ändå är inne på WWII, menar jag. ;)

  SvaraRadera
 4. Ska kolla in dina länkar Marianne, det är ju du som tipsat både om Levi och Vrba.


  "Det sjunde korset" har jag inte läst, ska googla lite.

  Men "De välvilliga" har jag faktiskt inte planerat att läsa. Jag läser era recensioner av den i stället :-)

  SvaraRadera
 5. Hi hi. Gör det. Något ska jag väl klara av själv. ;)

  SvaraRadera