måndag 1 december 2008

Julklappstips: Bilderböcker

Pricken av Margret Rey, illustrationer av H.A. Rey. Pricken är en liten söt brunprickig kanin som föds i en stor kaninfamilj där alla är helvita, utom han. Mamma Kanin tycker lika mycket om alla sina ungar, men oroar sig för vad Morfar ska tycka om Pricken. Så när Morfar Kanin ska ha födelsedagskalas, måste Pricken stanna hemma. Pricken är hemma, ensam och ledsen. Han försöker ta bort sina fläckar, utan framgång. Pricken beslutar sig då för att rymma hemifrån. Det här är en oerhört klok och enkel berättelse om utanförskap och olikhet. Ett måste för alla barn. Illustrationerna är helt enkelt bedårande söta.

Mamma Mu bygger en koja av Jujja och Tomas Wieslander, illustrationer av Sven Nordqvist. Det är höst och barnen bygger kojor. Naturligtvis vill också Mamma Mu bygga en koja. Hon hittar material som barnen lämnat och skrider till verket. "Du är en ko", säger Kråkan och försöker få Mamma Mu att förstå att kor inte gör vissa saker. Men inte bryr sig Mamma Mu om det, hon bygger en fantastisk koja. Och Kråkan, han bygger till slut ett helt kråkslott. Böckerna om Mamma Mu, som visar hur man kan överskrida gränser och övervinna alla hinder, älskas av både mamman och dottern i vårt hus. Dessutom är illustrationerna helt underbara.

Mirabell av Astrid Lindren, illustrationer av Pija Lindenbaum. Britta-Kajsa bor med sin mamma och pappa i en liten, liten stuga vid en smal landsväg. Pappan är trädgårdsmästare och säljer blommor och grönsaker på torget. Men det är omöjligt att få pengarna att räcka till. Britta-Kajsa önskar så förfärligt att hon kunde få en docka, men hon vet att det är omöjligt. En vårkväll, precis i skymningen, kommer en liten underlig gubbe körande med häst och vagn. När Britta-Kajsa öppnar grinden för honom ger gubben henne ett frö och säger: "Plantera det här fröet i din trädgård och vattna det ordentligt varje dag, så ska du få se nånting roligt". Mirabell är en underbar, förtrollande saga med mycket fina, roliga, lustfyllda illustrationer.

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum är en spännande, magisk berättelse om Gittan, som tappar bort barnen och fröknarna i skogen då dagis är på utflykt. Gittan är en ängslig flicka, men det visar sig där i skogen att hon är mycket modigare än man kunde tro. Ställd inför det otäcka finner Gittan strategier att övervinna sin rädsla. Detta tidlösa tema gör att boken uppskattas av både barn och vuxna. Texten är barns-lik, kaxig, enkel och rolig och illustrationerna är moderna, expressiva, färgglada och suggestiva.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker mig minnas helt andra illustrationer till Mirabell. Vet du om den givits ut tidigare med andra illustrationer?

  SvaraRadera
 2. Enligt förlaget är detta första gången boken ges ut som bilderbok. Men den kanske getts ut i annan form tidigare? Som en del i en bok, kanske?

  SvaraRadera
 3. Pricken har jag inte sett på många år, den ska jag köpa till vår lille sonson. Tack för tipset.

  Eivor I.

  SvaraRadera
 4. Hej Eivor, så kul att se dig här. Ja, Pricken tror jag blir uppskattad :-)

  SvaraRadera