söndag 28 december 2008

Årets lästa Nobelpristagare

Året inleddes mycket ambitiöst med läsning av ett flertal Nobelpris-tagare och skapandet av denna blogg. Därefter har fokus måhända periodvis försvunnit ur sikte och annat har fångat intresset. Jag har ägnat mig åt omläsning av en hel del svenska, underbara klassiker (bl a av Per Anders Fogelström och Hjalmar Söderberg) och jag har även läst en del av årets böcker som generösa bokförlag - Alfabeta, Brombergs, Forum, Kabusa och Piratförlaget - givit mig som recensionsexemplar. Förhoppningsvis kanske detta lett till att jag läst någon framtida Nobelpristagare? Kanske Abraham B. Yehoshua?

Nåväl, åter till de som redan fått sina priser. Inalles har jag läst romaner och/eller noveller av 13 Nobelpristagare. Och många av dessa romaner är bland det bästa jag någonsin läst. Bland mina favoriter finns Mannen utan öde, Den gamle och havet, Jerusalem, Barabbas, Öster om Eden och Nässlorna blomma. Mannen utan öde lyssnade jag på två gånger under året, Krister Henriksson gör en fantastisk uppläsning, som kompletterar och förstärker texten. Denna bok måste naturligtvis läsas av alla. Även Coetzees Onåd är en fantastisk roman, som jag dock tror att jag behöver läsa en gång till. Boken provocerade mig mycket, väckte funderingar kring mäns och kvinnors ageranden och var i mångt och mycket rejält obehaglig. Men, tänkvärd. Besviken blev jag på Snö, av Pamuk, som jag tyckte var långrandig och ofokuserad.

Nästa år ska jag givetvis läsa minst lika många - för mig - nya Nobelpris-tagare. Jag har lite böcker på lager, bl a av José Saramago, Nadine Gordimer, Wole Soyinka, Saul Bellow och Eyvind Johnson. Vissa författare vill jag också läsa mer av, detta gäller t ex Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, Ernest Hemingway och Toni Morrison. Och jag tror att det är dags för omläsning av Camilo José Celas Pascal Duartes familj och William Goldings Flugornas herre.

Jag ska också specialstudera Ladbrokes lista och göra ett försök att läsa nästa års Nobelpristagare innan dennes namn annonseras. Men det är nog inte särskilt sannolikt att jag lyckas...

Här är en lista över årets lästa Nobelprisade litteratur:

Imre Kertész - Mannen utan öde

Ernest Hemingway - Den gamle och havet, Och solen har sin gång

Toni Morrison - De blåaste ögonen

Doris Lessing - Det femte barnet, Ben, ute i världen

J.M. Coetzee - Onåd

Selma Lagerlöf - Jerusalem, Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld", Julklappsboken ur Nobeller

Pär Lagerkvist - Barabbas, Dvärgen

John Steinbeck - Öster om Eden

Orhan Pamuk - Snö

Alexander Solzjenitsyn - Att andas ur Nobeller

Bjørnstjerne Bjørnson - Fadern ur Nobeller

Paul Heyse - L'Arrabiata ur Nobeller

Harry Martinson - Nässlorna blomma

Om ni orkat läsa ända hit, kan ni väl berätta vilka era favoriter är?


Andra bloggar om

6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon nobelpristagare alls i år, men sedan tidigare vet jag att jag också tycker riktigt bra om Mannen utan öde. Det är en stillsam, tänkvärd historia som man önskar att många får läsa. Lite liknande är - om jag minns rätt - En dag i Ivan Denisovitjs liv av Solzjenitsyn.

  Lagerlöf är alltid Lagerlöf och jag tycker också om hennes fantastiska berättelser. Martinsson gillar jag också. Eyvind Johnsson kan du ge ett försök; jag har läst Nu var det 1914 och den var intressant.

  Precis de böcker som du har läst av Lessing har jag också läst, och jag tyckte om dem båda två.

  Jag kan rekommendera Beloved av Toni Morrison - det är en av de vackrast berättade historier jag har läst tror jag. Läs på engelska, den är så mycket bättre i original än i översättning.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte mycket om Snö, som du har på den lista! Själv har jag blivit väldigt sugen på att läsa mer om och av Selma Lagerlöf efter julhelgens miniserie!

  SvaraRadera
 3. Mina favoriter bland dina nobelpristagare är Pär Lagerkvist (Dvärgen) och Harry Martinsson- (Nässlorna blomma). Jag tycker också mycket om dessa båda författares lyrik.

  Björnstjerne B:s böcker finns här i huset (arv från min morfar)- ska verkligen se till att plocka ner dem från hyllan! Tack för en mycket inspirerande blogg!!

  SvaraRadera
 4. Nobla favoriter etc under året som gått hos Hermia:
  Toni Morrison som jag läste för första gången i år, även jag De blåaste ögonen. Henne ska jag definitivt läsa mer av vid senare tillfälle. Oj oj vad bra den var!

  Singer återkommer jag till då och då, så även i år. Alltid en favorit med andra ord.

  Kärlek i kolerans tid av Garcia Marquez blev en stor besvikelse eftersom jag närde en förhoppning om att bli lika hänförd av den som jag blev av Hundra år av ensamhet.

  Doris Lessing lockade en annan bloggare mig att läsa vidare. Har påbörjat serien om Martha.

  Av årets pristagare läste jag Afrikanen, en bok som gav mersmak.

  På stående fot läste jag i biblioteket Att andas, efter att du skrivit om den. Kanske inte riktigt rätt sätt läsa den på.

  SvaraRadera
 5. Ägnade mig just åt lite lässtatistik i går och kan konstatera att jag också har läst 13 nobelpristagare i år. En del av de du listar har även jag uppskattat mycket: Hemingway, Lagerkvist, Steinbeck och Bjørnson. Men min absoluta favorit på din lista är Coetzees Onåd, som jag läste för ett par år sedan.

  SvaraRadera
 6. "En dag i Ivan Denisovitjs liv" står på min lista redan :-) "Beloved" har jag tyvärr inte, däremot "Sula" och "Paradise".

  "Snö" blev jag tyvärr aldrig vän med. Men det kan bero på att jag lyssnade på den och uppläsaren var INRE bra.

  Lyrik har jag aldrig fastnat för, men jag ska göra ett försök med Lagerkvist och Martinson.

  Det var tråkigt att höra att "Kärlek i kolerans tid" inte levde upp till förväntningarna, den hade jag planerat att läsa. Jag har också köpt hela serien om Martha. Läs "Att andas" i lugn och ro!

  Ja "Onåd" var onekligen en fantastisk roman.

  SvaraRadera