onsdag 3 december 2008

Månadssummering - November

Det blev en blandad kompott den här månaden. Allt var läsvärt. Hamilton sträcklästes, Markurells fnissades genom och Fogelström och Martinson avnjöts.


Nässlorna blomma av Harry Martinson

Martin är yngst i en syskonskara om åtta barn, och då fadern avlider och modern reser till Kalifornien auktioneras de kvarvarande barnen ut i socknen... Det här är en självbiografisk roman om ett oönskat barns ensamhet och kamp för att överleva. Här blandas djupaste sorg med okuvligt hopp. Språket är oerhört vackert, poetiskt, vardagsnära och naket.


Stad i världen av Per Anders Fogelström

Sista boken i Fogelströms serie om Stockholm utspelar sig under 1945-1968. Stockholm förvandlas i rasande takt till en modern storstad, världen krymper genom ny teknik och man befinner sig plötsligt mitt i världen. Hela serien är en fantastisk skildring av hur välfärdssamhället byggdes upp och människans livsvillkor förändrades.


Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman

Romanen utspelar sig under loppet av en enda dag, den dag då studenten går av stapeln i Wadköping. Den hänsynslöse värdshusvärden Markurell oroar sig för att sonen inte ska klara sin examen och försöker fräckt muta skolledningen. Detta bidrar dock till att gamla hemligheter kommer upp till ytan. En rolig komedi med tragiska undertoner.


Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok... av Xiaolu Guo

Den unga Zhuang, från kinesiska landsbygden, kommer till London för att studera engelska. Med ett lexikon i handen försöker hon orientera sig i det främmande landet samtidigt som hon antecknar allt hon lär sig. Snart träffar hon en man... Detta är en lättsam, humoristisk beskrivning av kulturkrockar och en vacker, sorglig berättelse om kärlek.


Men inte om det gäller din dotter av Jan Guillou

Efter tretton år i exil återvänder Hamilton till Sverige. Han är övertygad om att han aldrig mer kommer att använda vapen. Då vännernas dotter kidnappas av islamistiska terrorister, kommer allt i ett nytt läge. En välskriven rafflande thriller, med inslag av historielektioner och samhällskritik. En av de bästa i serien om Hamilton.


Sirila gentlemän sökes av Karin Brunk Holmqvist

Väninnorna Alma och Margit tvingas sälja sina hus och i väntan på pensionärslägenheter bor de på ett äldreboende. Där upptäcker de något som kanske kan göra att de får behålla sina hem...Romanen har en del brister i språk och psykologiskt djup, med dessa uppvägs av den charm och hopp som förmedlas. Det är aldrig för sent...

2 kommentarer:

  1. Om du vill har du en award att hämta hos mig för din fantastiska blogg!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket :-) Jag ska blogga om min utmärkelse i kväll. Måste bar fundera vem jag kan ge vidare till.

    SvaraRadera