söndag 30 november 2008

Julklappstips: Små barnböcker...

... eller böcker för små barn, rättare sagt. De allra bästa böckerna för barn i 2-3-årsåldern är skrivna av Carin och Stina Wirsén.

Stina Wirsén har skrivit text och gjort illustrationerna till Vem är arg? och Vem bestämmer?. Med små nyanser beskrivs både sorg och glädje på ett lättillgängligt sätt. Vem är arg? handlar om svårigheten att leka tillsammans och om utanförskap. I Vem bestämmer? är en liten och en stor på kollisionskurs hela tiden. Båda böckerna innehåller stor vardagsdramatik och sprutande tårar. På ett otroligt träffsäkert sätt och med enkla medel beskriver författaren både barns och vuxnas upplevelser. Igenkänningsfaktorn är hög! Illustrationerna är enkla, men fångar exakt den känslomässiga tonen i berättelsen.

 I den nyaste boken Vem är borta? tappar den lilla och den stora nallen bort varandra när de ska handla mat. Det känns läskigt och farligt! Denna bok har vi ännu inte läst, men det ska vi snart råda bot på. Kanske tomten kan hjälpa oss med detta?

Carin och Stina Wirsén har även tillsammans skapat de otroligt roliga och pedagogiska böckerna En liten skär och många små brokiga och En liten skär och alla bråkiga brokstäver. Från de här böckerna har vår lilla tjej lärt sig färger, siffror och bokstäver. Med ganska begränsad mängd text lockar böckerna till många skratt och glada utrop. Verserna är skrivna på rim och med många allitterationer, vilket gör dem roliga och enkla att memorera för en liten, som ännu "läser" med hjälp av minnet. Illustrationerna är skenbart enkla, men innehåller många detaljer och förmedlar känslouttryck på ett fantastiskt sätt.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset om den nya Wirsén boken, den hade jag missat.

    Pluppmamman

    SvaraRadera