tisdag 30 december 2008

Litteratur 2008

Nu ska här snackas statistik och grafik. Som ni kan se har jag återigen övat mig i att använda Excel och göra diagram. Övning ger färdighet sägs det, men jag var allt tvungen att ta om allt från början. Det jag lärt mig under hösten var som bortblåst.

Under året har jag läst 62 romaner (givetvis har jag också läst otaliga bilderböcker och en del facklitteratur, men det för jag ingen statistik över). Jag har under året försökt förändra mitt läsande, och jag har gjort ett ganska kräset urval. Majoriteten av det jag läst har varit "god" litteratur, som dessutom varit bra. Jag har läst en hel del klassiker, en del Nobelpristagare och en del "världslitteratur". Dessutom har jag bemödat mig att läsa fler manliga författare än jag brukar. Så låt oss nu se om siffrorna bekräftar min kvalitativa analys.

Ja, andelen lästa manliga och kvinnliga författare har definitivt förändrats. Detta hänger givetvis ihop med att jag läst fler klassiker och Nobelpristagare än jag brukar. De är ju till övervägande delen män.


Nästan en tredjedel av alla böcker jag läst under året är klassiker. Merparten av dessa är skrivna av svenska författare. Till mina favoriter hör Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, Hjalmar Söderberg och Per Anders Fogelström.

Det jag söker i mitt läsande är känslomässiga upplevelser. Och känslan kan inte separeras från språket och kulturen. Individens tidiga känsloupplevelser lagras via ett språk och kan nås via språket. Detta är orsaken till att jag nästan enbart läser på svenska. De svenska orden når djupare känslomässiga lager än de engelska. Att dessutom dela den kulturella tillhörigheten med författaren förstärker djupet i upplevelserna. Delaktigheten blir större.

Men visst uppskattar jag även icke-svensk litteratur. Under året har jag läst några böcker av indiska författare som uppskattats i hög grad. Men majoriteten av de asiatiska böckerna är skrivna av kinesiska författare. Jag har ju ett alldeles speciellt intresse för just Kina. Bland de nordamerikanska författarna återfinns flera Nobelpristagare: Hemingway, Toni Morrison och Steinbeck. Nordiska deckare utgör en ganska stor del av den europeiska litteraturen, min favorit är Karin Fossum. En enda bok är skriven av en afrikan, Coetzee, och en enda bok är författad av brasilianska Clarice Lispector. Inte en enda bok från Australien har funnit sin väg till mitt hem i år.


Hur ser er statistik ut?

3 kommentarer:

 1. Vilken fantastiskt fin redovisning av din statistik! Jag gjorde som sagt i ordning siffrorna för min egen 2008-statistik i här om dagen, men hade inte kommit på tanken att göra så här fina diagram.

  Ska presentera lite siffror själv inom de närmaste dagarna, men kan bara tills vidare konstatera att jag har en otroligt sned fördelning mellan manliga/kvinnliga författare på 82/18.

  Förresten skulle man faktiskt kunna säga att du har en australienare på din lista, eftersom Coetzee numera är bosatt i Australien. Men enligt Wiki blev han medborgare där i 2006 och Onåd är skriven i 1999, så det håller kanske inte helt. Och dessutom skulle du ju då tappa din afrikan... ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag har ju redan gjort en väldigt snöplig sammanställning. Inte alls så här fin. Wow!

  Jag ska också försöka ändra min statistik till nästa år. :)

  SvaraRadera
 3. Tack Spec, men ställ nu inte till det för mig. Coetzee måste för all framtid räknas som afrikan :-)

  Nästa år kommer du att ha ett fantastiskt läsår Annelie. Kanske lite klasiker också kan vara av intresse, kolla in här http://etthemutanbocker.blogspot.com/

  SvaraRadera