söndag 21 december 2008

Julklappstips: Julböcker

 Lilla Annas julklapp av Inger & Lasse Sandberg är en fin liten bok för de minsta. Lilla Anna vaknar tidigt på julaftons morgon och hittar ett paket i sin julstrumpa. Men när Anna öppnar paketet försvinner själva julklappen bland alla papper och snören. Långa Farbrorn och hans trolleri-titt-hål får lov att komma till undsättning. Enkel berättelse och fina, färgglada illustrationer. Passar från c:a 2 års ålder.

 Mamma Mu och Kråkans jul av Jujja Wieslander. Illustrationer av Sven Nordqvist. Det är dagen före julafton och Kråkan, som glömt bort detta, har inte packat in ett endaste paket till sig själv. Som tur är har han samlat på sig många saker som han gärna ger sig själv i present. Men sedan gäller det ju att invänta julafton också... En fin typisk Mamma Mu-berättelse, med underbara illustrationer. Passar från c:a 3 års ålder.

 Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren. Illustrationer av Ilon Wikland. Kajsa bor med mormor i ett litet, behändigt hus. En dag strax innan jul ramlar mormor och fördärvar sitt ena ben. Hur ska det nu gå med julstöket? Och med alla polkagrisar som mormor ska sälja på torget? Det här är en charmig, gammaldags berättelse med fantastiska bilder. Passar förskolebarn från c:a 4 års ålder.

Pettson får julbesök av Sven Nordqvist. När Pettson och Findus är ute för att hugga en julgran halkar Pettson, landar på kälken och kraschar därefter rakt i en stengärdsgård. Pettson skadar sin fot och julen ser ut att bli bedrövlig. De har ingen gran och ingen julmat. Men Pettson och Findus bygger en gran och sedan kommer det fantastiska julbesöket. Relativt mycket text och innehåll som kräver vana att lyssna på berättelser. Passar äldre förskolebarn, från c:a 5 år.

Jul i Bullerbyn av Astrid Lindgren. Illustrationer av Ilon Wikland. Det är jul i Bullerbyn och alla barn hjälper till med förberedelserna. Pepparkakor bakas och gran hämtas, kläs och dansas kring. Julklappar lackas och öppnas och mycken mat äts. Detta är en idyllisk berättelse om traditionellt julfirande kombinerat med stämningsfulla, vackra bilder. Det är relativt lite text till bilderna och boken passar barn från c:a 3 års ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar