tisdag 2 december 2008

Julklappstips: Båtresor på CD

 Berättelsen om Pi av Yann Martel.

Pi är en mycket ovanlig pojke. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren.

Berättelsen om Pi är en helt unik, fantasieggande roman. Personskildringarna är makalöst bra, handlingen är en halsbrytande berg- och dalbana och budskapet så klokt. Johan Rabaeus' uppläsning är mästerlig! Författaren fick Bookerpriset år 2002 för denna bok.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway.

Detta är berättelsen om Santiago, en gammal man som fiskar ensam i sin båt utanför Kubas kust. Han har varit ute på havet i åttiofyra dagar, utan att få fisk. De första 40 dagarna hade han pojken Manolin med sig i båten, men p g a den gamles stora otur har pojkens far flyttat honom till en annan båt. Pojken iakttar nu bekymrat hur Santiago dag efter dag kommer i land utan fångst och han försöker hjälpa den gamle så gott han kan. På den åttiofemte dagen nappar det. Svärdfisken, som den gamle har på kroken, är stor och stark. I stället för att låta sig halas in, drar fisken den gamle allt längre ut till havs. Santiago börjar förstå att det här kommer att bli en kamp på liv och död, mot den största fisk han någonsin skådat.

När jag började läsa den har boken var det med stor tvekan och misstro. Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli hänförd av en bok om en gammal gubbe och en fisk. Men, det blev jag. Jag blev nästan lite förälskad i Hemingway, måste jag medge. Berättelsen är enkel, men samtidigt storslagen. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. Det här är en tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Uppläsningen av Max von Sydow är magnifik. Den gamle och havet låg till grund för att Hemingway fick Nobelpriset 1954.


Tre män i en båt av Jerome K. Jerome.

Bokens berättare har förläst sig på läkarböcker och är en hypokondriker av rang. När han berättar för sina vänner Harris och George om alla sina krämpor, inser de att de nog också drabbats av en hel del sjukdomar. Trion beslutar sig för att lite frisk luft och en båttur på Themsen nog skulle göra susen. Men ingenting blir riktigt som de planerat...

Den här romanen fnissade jag mig genom, ja emellanåt gapskrattade jag faktiskt. Jag uppskattar verkligen den här lite torra, underfundiga sortens humor. Huvudpersonerna träder fram tydligt i all sin krankhet och berättelsen är fylld av dråpliga situationer. Brittisk humor när den är som bäst! Jan-Olof Strandbergs uppläsning är mycket bra.

4 kommentarer:

  1. Ja, den får du faktiskt inte missa. Det är en av de häftigaste böcker jag läst. Den säljs ofta billigt på Tradera, jag både köpte och sålde min där.

    SvaraRadera
  2. Berättelsen om Pi fick jag i senaste pocket & prassel omgången. Vilken tur jag har. :)

    SvaraRadera
  3. Det hade du verkligen Emm, det ska bli spännande att se vad du tycker om den :-)

    SvaraRadera