måndag 22 december 2008

Julklappstips: Nobelpris och Passioner

Här kommer årets sista julklappstips, om jag inte mot förmodan kommer på något riktigt bra tips i morgon. De här novellsamlingarna tycker jag är perfekta presenter, de passar i stort sett alla. Framför allt tycker jag att Nobeller skulle kunna passa till min svärfar och Passioneller passar min kusin som tycker om romantik. Om ni också har släktingar det är svårt att köpa klappar till, titta efter de här antologierna i er bokhandel.

 Nobeller - Noveller av Nobelpristagare utgiven av En bok för alla år 2007. Antologin är sammanställd av Gun Ekroth och den har tidigare sänts i radions P1.

Författarna presenteras utifrån när de erhöll sitt Nobelpris och, trots sitt lilla smidiga format, innehåller antologin noveller av inte mindre än 26 författare. Samlingen inleds med en högstämd novell av Björnstjerne Björnson och den avslutas med ett kapitel ur Orhan Pamuks Istanbul. Antologin innehåller noveller av namnkunniga författare som t ex Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, John Steinbeck, Ernest Hemingway och Alexander Solzjenitsyn. Här finns också noveller av författare man inte idag hör så mycket om, t ex Elias Canetti, Luigi Pirandello, Henrik Pontoppidan och Patrick White. Passioneller - Små texter om stora känslor utgiven av En bok för alla år 2004. Antologin är sammanställd av Gun Ekroth och den har tidigare sänts i radions P1.

Den här lilla fina samlingen handlar om passioner och starka känslor och innehåller noveller av både svenska och översatta författare. Bland de svenska författarna kan nämnas Stig Dagerman, Göran Tunström och Torgny Lindgren. Bland de översatta författarna återfinnns Nguyên Huy Thiêp, Guy de Maupassant och Maeve Binchy. Här blandas många stilar från olika tidsepoker, med det gemensamt att alla noveller på något sätt handlar om passionerad kärlek. Vissa noveller berättar om hastiga uppflammande känslor, andra gestaltar sorg över förlorade passioner och längtan efter kärlek.

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas hinna med i alla fall några Nobeller under ledigheten. Men du vet hur det är, de trängs i högen med mycket annat. Och vem vet - kanske fylls högen på ännu mer på julafton? ;) (förhoppningsvis)
    GOD JUL och STORT TACK för alla råd under året!

    SvaraRadera
  2. Mina Nobeller ligger också och väntar -- tillsammans med hyllmeter av olästa upplevelser. God Jul själv Svartanova :-)

    SvaraRadera