torsdag 18 december 2008

Julklappstips: Kapitelböcker

De här böckerna passar barn i ålder 5 till 8 år. Vad som passar varje enskilt barn beror naturligtvis på hur mycket barnet tidigare umgåtts med böcker.

 Kalabalik hos morfar Prosten av Eva Bexell är en lite gammaldags berättelse om prostens barnbarn som besöker mormor och morfar under jullovet. Lille Antons alla påhitt vänder upp och ner på tillvaron för en hårt prövad morfar och en mild, förstående mormor. Den här boken är mycket rolig och den har korta kapitel som passar bra att läsa vid sänggåendet. Boken har dessutom dråpliga illustrationer av Karin Stjernholm-Raeder, som passar texten perfekt.

Monstret i skåpet av Viveca Lärn handlar om Mimmi, som är nästan sex år. Hon har en dagbok där hon skriver om sin familj, sina kompisar på lekskolan och sitt liv. Framför allt skriver Mimmi om hemligheter och viktiga saker, som t ex att det finns ett Monster på frökens kontor. Boken är skriven på ett enkelt sätt om vardagliga händelser i mycket korta kapitel och den kan vara en bra bok att börja med när man ska övergå till kapitel-böcker. Roliga illustrationer av Eva Eriksson.

Stora Boken om Sandvargen av Åsa Lind. En dag när Zackarina gräver i sanden hittar hon den mycket sällsynta Sandvargen. Han är glittrig och sandgul och har funnits i evighet. Sandvargen blir Zackarinas bästa vän. Han har stort tålamod, gott om tid och han är aldrig rädd. Sandvargen säger kloka saker som "Verkligheten är ett mycket stort och märkligt ställe. Där händer faktiskt precis allting". Det här är en filosofisk bok som passar alla åldrar. Stora boken om Sandvargen är en fin samlingsutgåva som innehåller de tre böckerna om Sandvargen. Boken har expressiva, moderna illustrationer av Kristina Digman.

Det blåser på månen av Eric Linklater, från 1944. Dina och Dorindas pappa, major Rytter, ska resa bort till det farliga landet Bombardiet. Flickorna förmanas att vara snälla eftersom det blåser en ond vind på månen, som kan blåsa rakt in i hjärtat på den som är olydig. Och Dina och Dorinda försöker vara snälla, men eftersom vuxna inte alltid kan skilja på hjälpsamhet och ofog börjar en mängd underliga saker hända. Fantasifullt och spännande, mystiskt och magiskt. Det här är en mycket vackert inbunden bok med läsband och stämningsfulla, roliga illustrationer av Katarina Strömgård.

Det osynliga barnet av Tove Jansson innehåller titelberättelsen samt ytterligare ett antal korta historier. Här kan man läsa om Muminfamiljens första jul, om Mumintrollets obesvarade kärlek till en drake och naturligtvis om hur man gör en osynlig lite unge synlig igen. ALLA barn borde få läsa den här boken. Tove Jansson beskriver smärtsamma psykologiska skeenden på ett sätt som gör att barn kan ta till sig berättelserna och bearbeta sin egen livssituation. Hon lyckas med konststycket att förmedla den djupaste visdom på ett lättillgängligt, opretentiöst sätt.

Det susar i säven av Kenneth Grahame med illustrationer av E. H. Shepard är en vacker presentutgåva av en fantastisk klassiker från 1908. I boken får vi träffa den blyga, poetiska Mullvaden, den modiga Vattenråttan, den kloka, barska Grävlingen och dem skrytsamma, prylfixerade Paddan. Trots att invånarna i Paddeborg med omnejd i grunden är hemkära, lyckas de ofta förvilla sig ut på äventyrligheter. Denna bok innehåller en mängd humoristiska, spännande berättelser och dess text och illustrationer är fantasieggande och uttrycksfulla.

2 kommentarer:

  1. Åh, förutom "Stora Boken om Sandvargen" som nog inte fanns när jag var liten så har du prickat in riktiga favoriter!

    SvaraRadera
  2. Sandvargen kan du nog uppskatta som vuxen också :-)

    SvaraRadera