tisdag 30 december 2008

Etiketter

Pust, nu har jag äntligen gjort om etiketterna på min blogg. Jag tyckte att det blev ohanterligt att ha en enskild etikett för varje Nobelpristagare. En del av dem skulle troligen aldrig fått mer än ett enstaka inlägg. Nu har jag i stället försökt kategorisera utifrån geografisk tillhörighet. Då uppstår givetvis en hel del oförutsedda problem. Tänk om ändå författarna ville ha godheten att bo kvar i sina födelseländer! Men icke, de flyttar kors och tvärs runt hela jorden. Ska de då kategoriseras utifrån födelseland eller nutida boendeland? Jag har försökt att någorlunda konsekvent etikettera efter födelseland. Rushdie placeras således i Asien. Doris Lessing ställer dock till med problem. Hon är född i Asien, uppväxt i Afrika och numer boende i Europa. Hennes litteratur etiketteras dock som europeisk. Inkonsekvent? Japp, det är mitt mellannamn.

Dessutom tillstöter en del problem som orsakas av okunnighet. Min okunnighet. Och okunnigheten handlar om den arabiska litteraturen. Är boken skriven av en nordafrikansk författare får den två etiketter, dels Litt Afrika, dels Litt Arabisk. Så långt inget problem. Men turkisk litteratur då? Är den arabisk? Ja, det är här min stora okunnighet uppenbaras, jag vet inte exakt vad som räknas till arabisk litteratur. Dock vet jag naturligtvis bättre än att dit räkna kurdisk eller persisk litteratur, den sammanblandningen ses inte med blida ögon. Men turkarna kanske inte alls heller är araber? Kan någon människa vara god och upplysa mig om hur det ligger till, tack.

Och hur är det med rysk litteratur? Hör den till Asien eller Europa? För närvarande räknas Solzjenitsyn som Asiatisk i min blogg, är det verkligen korrekt? Och israelen Yehoshua tillhör också Asien. För Israel ligger ju i Asien, i alla fall var det vad jag lärde mig i skolan för länge sedan. Fast de är ju med i Eurovisionsfestivalen???

Goda råd och upplysningar mottages tacksamt!

6 kommentarer:

 1. Hehe vill mest skriva att jag känner igen mig! Mina etiketter är skeva, ibland med baserat på land det handlar om än författarens tillhörighet. Lite för att strukturera mitt minne om det lästa på flera plan, håll. Arabisk litteratur kategoriseras hos mig efter språket, medan afrikansk litteratur delas in efter vilken kontinent den tillhör.. Och så har vi Mellanöstern - vad hör dit? Macondo presenterar litteratur baserat på länder men då är vi där du började att vissa länder kanske bara får ett inlägg och det blir många etiketter. Går lite igång på detta eftersom jag dels tycker det är svårt att ge det jag skrivit om ämnesord och dels för att jag är kluven till att alls etikettera litteraturen. Jag har t ex ingen etikett för svensk eller europeisk litt, så som du har. Så långt har jag visst inte kommit i min strävan efter att bredda min läsning.

  Ps: Turkiet enligt NE: "Turkiet är ett land i västra Asien, med ett litet hörn i sydöstra Europa."

  :-)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Tack för all inspiration härifrån!
  Ett riktigt gott nytt 2009 önskar jag dig!

  SvaraRadera
 3. Hmfff, det var ju meningen att du skulle vara hjälpsam Hermia, inte att du skulle förvirra det ytterligare med geografisk info om Turkiet. Hihi. Jag började etikettera europeisk litt idag, och däri ingår inte den svenska. Dock ingår den kinesiska i den asiatiska...

  Gott Nytt Annelie.

  SvaraRadera
 4. Ja Gott Nytt var ju också riktat till dig Hermia, trots att du ökade min förvirrig :-)

  SvaraRadera
 5. Men du briljerar i alla fall i Excel! Jag har tagit hjälp av maken för att skapa ETT diagram... Intressant skapa det här medvetandet kring sin egen läsning, att skärskåda sig lite. Fast förstås inte låta det slå över.

  Vart skulle förresten den kinesiska litt ingå om inte i den asiatiska? ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag tycker ju att diagram och grafik är kul - och ibland lättare för mig än ord.

  Jag menade att det är lite ologiskt att den kinesiska ingår i den asiatiska, medan den svenska inte ingår i den europeiska. Fast i min värld ingår ju dessutom Kina lite i Sverige :-)

  Nu ska jag spana efter ditt diagram.

  SvaraRadera