måndag 23 juni 2008

En ny liten enkät

Hos Martina norpade jag den här roliga enkäten.

1. Vilka är de senaste tre böcker du läst ut?
* Imre Kertész - Mannen utan öde (omläsning)
* Karin Fossum - Den som älskar något annat
* Pär Lagerkvist - Barabbas (omläsning)


2. Vilken bok var den allra första du läste?
Det har jag ingen aning om, jag lärde mig läsa 1969 då jag var sju år. Jag läste en del moraliserande sedelärande kristna böcker, vars påverkan tog många år att bli av med. Men, framför allt minns jag alla underbara hästböcker jag slukade.

3. Har du en favoritbok som av någon anledning har betytt extra mycket för dig?
Trähästen av Eric Williams läste jag i 12-årsåldern och den fick mig att börja söka efter lite annat än enbart Kitty-böcker. Maken, en relationsbok av Gun-Britt Sundström, läste jag som 20-åring och den fick mig att söka än mer efter givande litteratur. The Godfather av Mario Puzo lärde mig läsa engelsk litteratur. Barabbas av Pär Lagerkvist är en favorit. Den beskriver människans längtan efter Gud och svårigheten att ge sig hän och tro. Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende handlar om hur man vill leva sitt liv. Mannen utan öde av Imre Kertész kräver eftertanke. Har människan fri vilja? Hur uppkommer totalitära system?


4. Vilken är din favoritgenre?
Jag har ingen aning, jag har tyvärr aldrig läst litteraturvetenskap och vet inte alls hur mina favoriter bör etiketteras.


5. När är din favoritlästid?
Sedan jag fick barn har lästiden minskat, man får ta alla tillfällen i akt. Jag älskar att ligga och njuta av en god bok i badkaret.


6. Har du någon favoritförfattare?
Det är inte möjligt att välja bara en... Jag tycker om Selma Lagerlöf, Inger Alfvén, Vibeke Olsson, Hanne-Vibeke Holst, Pär Lagerkvist, Imre Kertész, Ernest Hemingway, Amy Tan, Karin Fossum, Håkan Nesser, Majgull Axelsson, Göran Tunström m fl...


7. Vad läser du just nu?
Just nu har jag precis börjat läsa om Öster om Eden av John Steinbeck. Dessutom lyssnar jag på Ett amatöräktenskap av Anne Tyler.


8. Har du någon bok du längtar efter att läsa?
Efter att ha läst tips på så många intressanta bloggar längtar jag efter att läsa en mängd böcker. Shantaram av Gregory David Roberts står högt upp på listan.


9. Varför läser du böcker?
För att jag andas??? Att läsa är att resa - i tanken. Det berikar tillvaron så oerhört mycket.


10. Kommande projekt?
Nåväl, jag har ju en "litet" projekt på gång. Jag ska läsa Nobelpristagarna.

3 kommentarer:

 1. Går det att få tag på de allra tidigaste nobelpristagarnas böcker fortfarande? Vissa av dem är ju långt ifrån välkända nuförtiden... Sully Prudhomme, den förste pristagaren, till exempel.

  SvaraRadera
 2. En enkät, ouuiii! Ska också svara på frågorna! Otroligt spännande att läsa Dina svar.

  "För att jag andas???" är mycket vackert skrivet! Får nästan tårar i ögonen faktiskt, snörvel...

  SvaraRadera
 3. Jag vet faktiskt inte Martina, men nog borde väl även de äldsta finnas på bibblan? Jag har ju helt enkelt gjort så att jag börjat att läsa det jag hittat och haft lust med.

  Tack så mycket bibliofiile :o) Jag är inte så bra på poesi, skriver ju mestadels med exakthet som ledstjärna i jobbet.

  SvaraRadera