måndag 9 juni 2008

Boklista

Inspirerad av flera andra bloggare har jag nu börjat göra en lista över de böcker jag har i bokhyllan. Trots att jag nyligen gett bort flera kassar böcker och trots att jag sålt närmare 40 ljudböcker på Tradera, är mina bokhyllor överfulla. Men, nu orkar jag inte sålla bort mer...

Frågan är hur jag bäst gör en lista. Jag är själv förtjust i HTML varianten, eftersom jag har tycker om att ha kontroll :o) På bokhyllan.com finns färdiga "bokhyllor" att ställa in sina böcker i, men där kan jag nog inte själv bestämma över vilka faktorer jag vill ha med (typ kön, land etc). Maken kommer troligen att föreslå Excel och kanske har han rätt. Då blir jag ju i alla fall tvungen att lära mig Excel, vilket jag skjutit upp länge nu...

Har ni några förslag på hur man kan systematisera sin bokhylla?

5 kommentarer:

 1. Jag har ingen komplett boklista, endast en läst-lista, men om jag skulle ha en så skulle jag göra den i Excel. Då kan man omorganisera genom att lägga till kolumner och sortera om när man får ett infall.

  Jag använder Excel till det mesta nu för tiden, känns det som. Tror inte min hjärna längre riktigt funkar alldeles utan...

  SvaraRadera
 2. Maken din har fel, det är inte Excel som gäller, det är ju ett kalkylprogram. Ska du skapa en ordentlig databas så är det ju utan tvekan Access du ska ha. Du får ju en enorm sökbarhet och kan skapa hur många olika kategorier som du vill (och varje bok kan förstår höra henma i flera kategorier) Jag önskar att jag hade kvar databasen jag skapade för soldatbiblioteket i Älvdalen. Men i brist på Access hade jag nog hellre kört HTML-varianten (nått i stil med Isle of Lyre)

  SvaraRadera
 3. Att Excella eller att inte Excella verkar vara frågan. För Access har jag ju inte. Jag ska kanske ändå testa Excel för det är ju inte ngn avancerad databas jag behöver, snarare en lista där jag kan styra över kolumner och rader ganska fritt. En till Isle of Lyre mäktar jag inte med, såvida inte ngn ger mig en kod så klart ;o)

  SvaraRadera
 4. Det finns gratis databasprogram att ladda ner, specifikt gjorda för böcker.

  SvaraRadera
 5. Tack Tekoppen, det ska jag kolla upp :o)

  SvaraRadera