lördag 21 juni 2008

Nytt eller gammalt?

Så otroligt mycket det finns att läsa! Sedan jag började blogga, och framför allt sedan jag började läsa bokbloggar, har jag insett att jag nästan inget läst. Och det lilla jag läst är gammalt. Hur ska jag kunna orientera mig bland allt det nya jag hör talas om?

Amorosos favoritförfattare Linda Olsson har skrivit Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam. Undrar om jag skulle tycka om de här böckerna?

Magix och AnnCharlotte berättar om Människohamn av John Ajvide Lindqvist, men inte är väl skräck något jag skulle uppskatta?

Både Bokhora och Camilla har nyligen bloggat om Maken av Gun-Britt Sundström. Då blev jag glad för det är en av mina favoritböcker, som tydligen fått en nyrenaissans.

Ivana skriver om Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna på ett sätt som gör mig riktigt lässugen.

Calliope har gjort mig så nyfiken på Shanna Swendsons serie Hex and the City, trots att jag inte ens vet vad urban fantasy är.

Marianne tycker att alla borde läsa Shantaram av Gregory David Roberts, men inte har jag gjort det inte.

Martina läser gärna Maria Lang och Agatha Christie. Det gjorde jag också, men det är såpass länge sedan att det kanske inte riktigt gills...

La Bibliofille rekommenderar Herrarna i skogen av Kerstin Ekman och den ska jag snart införskaffa.

Spectatia gillar verkligen Philip Roth, kan hans böcker månne vara något för mig?

Jag har inte köpt nya böcker på flera år och min skamliga hemlighet är att jag inte läst Mig äger ingen, Bitterfittan, Svinalängorna, Aldrig fucka upp, Flyga drake eller Tillsammans är man mindre ensam.

9 kommentarer:

 1. Ja, det vore spännande att höra om Roth kunde vara något för dig.

  Av böckerna du listar på slutet här har jag endast läst "Flyga drake", (och den var sådär) så vi kan skämmas tillsammans. ;-)

  SvaraRadera
 2. Du ska absolut inte skämmas över att inte ha läst de "Mig äger ingen", "Bitterfittan","Svinalängorna" och "Tillsammans är man mindre ensam", de är förvisso trivsamma böcker, men inga mästerverk. Tycker inte jag. "Aldrig fucka upp" och "Flyga drake" har jag inte läst, men mina fördomar dem emot är så massiva att jag är nästan säker på att de inte är nåt bra. Huruvida de verkligen är dåliga eller inte är inget jag har för avsikt att ta reda på.

  Håll huvudet högt!

  SvaraRadera
 3. Haha, jag har inte läst en enda av de där böckerna! Och lika glad är jag för det. "Tillsammans är man mindre ensam" har jag visserligen i bokhyllan och har tänkt läsa nån gång, om jag kommer så långt - men välj du böcker du vill läsa istället för sånt som alla andra läser! Då blir det roligare för oss som läser din blogg också =).

  SvaraRadera
 4. Så härligt att höra att jag inte hade så stora brister som jag befarade :o) Nej, i ärlighetens namn är jag väl inte typen som känner att jag måste göra eller tycka som andra. "Flyga drake" ska jag ge en chans p g a dess geografiska läge. "Bitterfittan" vet jag ju inte är för mig, jag orkar inte med bittra kvinnor i privatlivet. Och det är mer sannolikt att jag läser om mina gamla böcker än att jag läser "Aldrig fucka upp".

  SvaraRadera
 5. Smaken är som sagt individuell och det tar ett tag att lära sig vilka andra bloggare som har samma smak som en själv. Men visst är det kul med alla tips; jag har aldrig läst så mycket och så varierat som nu under det första året e.B (efter Bloggen).
  Testa "Pappersväggar" av Ajvide, eller förstås "Låt den rätte komma in", sedan är du fast!
  På förslag från Spectatia läste jag "The Plot Against America" av Roth, och den är bland det bästa jag läst någonsin,men än så länge har det inte blivit av att läsa något mer av honom.
  "Shantaram" ÄR ett måste :-)
  Allvarligt talat, jag kan inte föreställa mig att någon som har läst den har ångrat det efteråt.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker heller inte att du ska skämmas över att du inte har läst vissa böcker, se det så här istället: nu har du ju fått en massa lästips och har en massa härlig läsning framför dig! Jag avundas dig lite att du har både "Tillsammans är man mindre ensam" och "Shantaram" framför dig :)

  Men visst får man tips och inspiration i överflöd av att kika på andras bokbloggar och det är lätt att bli överväldigad och känna att "men jag läser ju ingenting och dessutom 'fel' böcker".

  Läsning ska ju vara av lyst (åtminstone så för mig) och att läsa böcker för att man "måste" går helt bort. Så läs de böcker du vill och gör det för att det är roligt! (och blogga gärna om dem, så att vi andra får dela dina upplevelser ;) )

  SvaraRadera
 7. Jag kollade in Shantaram på Bokus och måste säga att det verkar kunna vara ngt för mig :o)

  SvaraRadera
 8. Du är uppenbarligen inte ensam. Det går ju inte att läsa allt! Man får plocka lite här och lite där från recensioner, bloggar och nobelpristagare och sedan hoppas på det bästa.
  Själv är jag en sucker för konstiga omslag. Jag kommer hem med jättekonstiga böcker från biblioteket.

  SvaraRadera
 9. Omslag har jag aldrig kollat in, men jag har hört om fler som gör som du :-)

  SvaraRadera