onsdag 4 juni 2008

Barnböcker - Tema Adoption

Som adoptivmamma ligger naturligtvis detta tema mig varmt om hjärtat. Jag tar tacksamt emot förslag på andra barnböcker som berör separation, sorg, olikhet och adoption.

Sune Sockergryn av Anita Jeram

Sune är en kaninunge som brukar leka med sina bästa vänner Lilla Ankan och Fröken Mus. En dag kommer Sune bort från sin mamma och det är otäckt att vara ensam i den stora, mörka skogen. Som tur är kommer mamma och letar... En liten bok om ett stort ämne. Detaljerade, söta illustrationer. Boken rekommenderas i ålder 3-6, men min 2-åring har också uppskattat den.


Flaxa med vingarna av P.D. Eastman

Den här är en alldeles underbar bok om ett oväntat föräldraskap. En dag när herr och fru Fågel kom hem låg ett STORT ägg i deras bo. De blev mycket förvånade och tänkte att det där stora ägget inte kunde vara deras. Men, som herr Fågel sa "har man ett ägg i sitt bo, så får man lägga sig på det och hålla det varmt". Så småningom kläcks ägget och ungen börjar växa... En jätterolig bok med glada bilder som passar barn i ålder 3-6 år. Min favoritbok vid läggdags.


Pricken av Margret Rey

Mamma Kanin har nio barn. Åtta av dem är helt vita och ser precis ut som mamman. Men, en är helt prickig och olik de andra. Denna olikhet vållar många problem för familjen, vad ska andra tycka? Det här är en tämligen förutsägbar, men mycket viktig, bok om olikhet. Varje dagis bör naturligtvis ha denna bok, den passar barn i ålder 3-6 år. Stora fina bilder som passar vid gruppläsning.


Hjärtat mitt av Dan & Lotta Höjer

Tu Thi föddes på Alla Hjärtans dag i ett land långt borta. Hennes föräldrar kunde inte ta hand om sin lilla flicka. De behövde hjälp att hitta en ny familj åt henne. Hemma i Sverige satt en mamma och en pappa och väntade och längtade... Hjärtat mitt har beskrivits som en poetisk bilderbok om adoption och det är en alldeles underbart vacker bok som värmer och lockar fram tårar i ögonen när jag läser den. Passar för barn i ålder 3-93 år :-)


Hämta Joel av Emma Adbåge

En dag börjar Joels dagiskompisar fråga varför han inte ser ut som sina föräldrar. Personalen berättar då detaljerat om hur en adoption går till. Visst är det svårt att berätta på ett bra sätt, men den här boken tycker jag faktiskt är bedrövligt dålig. Föräldrar antigen idealiseras eller förkastas. Adoptivföräldrar är alla snälla och friska. Dumma, sjuka människor får inte adoptera. Alla i Joels familj är hjältar. Bilderna är mycket fina, men det är det enda positiva jag kan säga om denna bok.


Pyret av Goyeryd & Eriksson

När Pyret var liten bodde hon på barnhem i Indien. Sedan adopterades hon av sin mamma och pappa, som hämtade henne i Indien. I boken berättar Pyret sin historia för kompisarna på dagis. Lika dålig som jag tycker att Hämta Joel är lika bra tycker jag att Pyret är. Inga fåniga idealiseringar, adoptionen beskrivs rakt på sak. "Man kan inte så noga veta" svarar Pyret på frågan om varför hon inte kunde bo hos sin första mamma och pappa. Så perfekt! Passar barn i ålder 3-6 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar