fredag 20 juni 2008

Månadssummering - Maj

Under maj månad blev det inte så mycket läst -- för då började jag blogga...


Jonas Eckel av Karin Fossum

Jonas Eckel är en tämligen rigid och korrekt man som arbetar som lagerchef. Han träffar Lillian och blir förälskad i henne och i tanken på tvåsamhet. Efter en kort tid gifter paret sig, men att leva tillsammans visar sig inte vara så lätt som de trott... Fossum är en mästare på att gestalta udda figurer på ett psykologiskt trovärdigt sätt.


Ben, ute i världen av Doris Lessing

Det här är en fristående fortsättning på boken Det femte barnet. Ben har här växt upp och hans tillvaro präglas av ensamhet och rädsla. Han söker sig ut i en värld han inte förstår och blir utnyttjad i olika sammanhang. Jag tycker inte att den här boken är lika bra som Det femte barnet. Förutsägbar och ganska platt.


Jerusalem av Selma Lagerlöf

Jerusalem är berättelsen om hur väckelsen når några familjer i socknen Nås i Dalarna. Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört. Språket är enkelt och vackert, berättelsen är engagerande och man känner starkt med huvudpersonerna i deras svåra stunder.


Långt borta från Nifelheim av Majgull Axelsson

Cecilia, en 42-årig svensk diplomat i Filippinerna, får i uppdrag att hjälpa en svensk som är sjuk och sitter fängslad i norra delen av landet. Under resan inträffar mycket obehagliga, dramatiska händelser som Cecilia förtränger. Vid moderns dödsbädd rämnar hennes försvar. Ångestfyllt och välskrivet - rekommenderas!

4 kommentarer:

 1. Jag håller med om att Långt borta från Nifelheim är bra, alla böcker av Axelsson är värda att läsas.

  Louise Aronsson

  SvaraRadera
 2. Ja hon är en av mina favoritförfattare :o) Vilken av hennes böcker är din favorit?

  SvaraRadera
 3. Rosario är död är en av de bästa fast hemskaste böcker jag läst.

  Louise Aronsson

  SvaraRadera
 4. Den har jag faktiskt inte läst och den låter väldigt tragisk när jag läser om den på Bokus.

  SvaraRadera