måndag 31 januari 2011

Tematrio - Feel-Bad


Egentligen vet jag inte riktigt vad som definierar feel-bad litteratur, jag har bara hört begreppet användas. De böcker jag valt karaktäriseras av en tydlig undergångsstämning. Berätta om tre bra, sorgliga, eländesskildringar, här kallade feel-bad bcöker.

1. Doris, i Konstsilkesflickan av Irmgard Keun, är trött på att arbeta. Hon drömmer om att bli stjärna eller att finna den stora Kärleken. Med en i all hast stulen päls rymmer hon hemifrån för att finna sin lycka i storstaden, Berlin. Fantastisk roman, skriven i ett andetag om den naiva, kärlekslängtande Doris.

2. Tant Theodora av Patrick White, är en kvinna som ständigt avvisas. Under barndomen lever hon aldrig upp till moderns förväntningar och den man Theodora förälskar sig i gifter sig med hennes syster. Tant Theodora är ett porträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet.

3. Systrarna Sarah och Emily, i Easter Parade av Richard Yates, lever sina liv i längtan efter något mer. Sarah växer upp till en konventionell skönhet, hon gifter sig tidigt, försöker skapa det perfekta hemmet och föder barn. Det visar sig dock att hennes liv inte är så idylliskt som det ser ut att vara på ytan. Emily strävar efter att bli intellektuell och älskad. Hon lever i den ena relationen efter den andra, men tycks alltid bli övergiven och lämnad. Ensamheten blir Emilys lott.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

4 kommentarer:

 1. Tre som gör en illa till mods finns HÄR

  SvaraRadera
 2. Mina tre feel-baddare finns här
  http://mimmimarie.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Systrarna Grimes liv är en solkig historia - det håller jag verkligen med om. Easter Parade är dett årets bästa läsupplevelse hittills!

  SvaraRadera
 4. Här är tre böcker som är bra fast så dåliga att man i värsta fall inte kan läsa ut dem.

  SvaraRadera