måndag 3 januari 2011

Boktolva 2011

Enligt O har skapat en lagom kravlös utmaning som består av att man ska bekanta sig med 12 nya författare under 2011. Det är en utmaning jag tror att jag kan klara av. Inspirerad av Martinas Aktion SUB-Abbau ("dags att riva den ihopsamlade högen av olästa böcker") gör jag ett eget tillägg, författarna ska redan finnas i min bokhylla. Dessutom måste jag läsa just den bok jag har av författaren. Det finns helt klart många intressanta olästa författare/romaner i min bokhylla. Nedan finns en del av dem listade, 12 ska vara lästa nästa jul.

 • Stina Aronson (Hitom himlen)
 • Paul Auster (New York trilogin, Dårskaper i Brooklyn)
 • Salim Barakat (Järngräshoppan)
 • Claire Castillon (Insekt)
 • Don DeLillo (Falling man)
 • Jenny Diski (Den motvilliga resenären)
 • Roddy Doyle (Kvinnan som gick in i dörrar)
 • Monika Fagerholm (Den amerikanska flickan, Glitterscenen)
 • Christine Falkenland (Öde)
 • William Faulkner (Absalom, Absalom!)
 • Gustave Flaubert (Madame Bovary)
 • Günter Grass (Krabbans gång)
 • Kazuo Ishiguro (Never let me go)
 • Elfriede Jelinek (Älskarinnorna)
 • Mare Kandre (Aliide, Aliide, Quinnan och Dr Dreuf)
 • Jan Kjaerstad (Tecken till kärlek)
 • Michelle Magorian (Godnatt Mister Tom)
 • Claudio Magris (I blindo, Som ni säkert förstår)
 • Bodil Malmsten (Nästa som rör mig)
 • Haruki Murakami (Norwegian Wood)
 • Michael Ondaatje (Anils skugga)
 • Wole Soyinka (Aké)
 • Mario Vargas Llosa (Den stygga flickans rackartyg, Paradiset finns om hörnet)
 • Jeanette Winterson (Det finns annan frukt än apelsiner)
 • Christa Wolf (Liksom levande)
 • Hanne Örstavik (Tiden det tar)
Allteftersom jag läser grönmarkerar jag de lästa författarna/böckerna.

9 kommentarer:

 1. Jag är också med i boktolvan. Just nu läser jag Den amerikanska flickan, som är min första av Fagerholm.

  Ser att du har Paul Auster framför dig. Intressant att se vad du tycker om honom. Hoppas du gillar honom lika mycket som jag gör, han är fantastisk :)

  SvaraRadera
 2. Å Flaubert kan jag varmt rekommendera, se till att ge honom mycket tid :)

  SvaraRadera
 3. Hahaha - det här borde jag hänga på, men eftersom det säkraste sättet för mig att inte läsa en bok är att den ingår i en utmaning så är det bäst jag låter bli. Jag hejar på dig och alla andra som genomför det dock! (Men låt bli den där tråkiga Bovaryn!!).

  Godnatt Mister Tom tror jag du kommer gilla, förresten, och Winterson kanske. OM du gillar den så gillar du den mycket. Ska bli spännande att se vad du tycker.

  SvaraRadera
 4. Både Paul Auster og Haruki Murakami er to av mine favorittforfattarar. Du kan glede deg til å lese desse.

  SvaraRadera
 5. Gjorde precis som du och kollade bokhyllan, bra att läsa böcker som finns hemma. Vi har några gemensamma på listan också, ska bli kul att se vad du (vi) tycker!

  SvaraRadera
 6. Jag är också med. De flesta som jag tänkt mig finns i min hylla ...

  SvaraRadera
 7. Bodil Malmsten förresten, se om du kan få tag på När kastanjerna blommar... den är helt magiskt bra! Visserligen hur många år sedan som helst jag läste den, men jag kan inte tänka mig att den inte håller.

  SvaraRadera
 8. Skönt med andra bokbloggare, man är aldrig ensam med sina besynnerliga samlardrag.

  O, jag tog med Bodil för att jag inte kan komma ihåg När kastanjerna..., men jag tror att jag faktiskt har läst den för länge sedan. Fast du vet, den får jag inte läsa nu, den har jag inte i hyllan. Å andra sidan gillar jag att bryta regler...

  SvaraRadera
 9. Om du inte läst Mare Kandre ännu så är det hög tid att bekanta sig med henne! Bübins unge är ett mästerverk. Men allt hon skrivit är bra!

  SvaraRadera