fredag 7 januari 2011

Kapten Corellis mandolin

Kapten Corellis mandolin utspelar sig på en grekisk ö under andra världskriget. Ett italienskt kompani, under Antonio Corellis befäl, anländer som ockupanter till ön och tycks mestadels vara ute efter en skön, trevlig semester. Intitialt avskyr byborna italienarna, men vänskapsband utvecklas allteftersom. Med sitt mandolinspelande vinner Corelli till slut den vackra Pelagias kärlek, trots att hon är bortlovad till en grekisk man. I samband med italienarnas kapitulation uppstår nya konflikter mellan grekiska rebeller, italienare och tyskar.

Det här är en långsamt berättad, vacker kärlekshistoria. Nicholas Cage är en av mina favoriter och här tycker jag att han gör en bra rollprestation. Penélope Cruz är bedårande vacker och trovärdig som Pelagia. Det ska väl erkännas att filmen är tämligen sentimental och man retar sig på skådespelarnas fåniga sätt att tala bruten engelska, men som trevligt tidsfördriv passar filmen utmärkt.

3 kommentarer:

  1. Känns som jag får sätta upp den på listan!

    SvaraRadera
  2. Boken tyckte jag mycket om, mer än filmen om jag ska vara ärlig. Den utspelar sig på Kefalonia och jag läste den som reselektyr just där... Härlig romantik och en hel del om andra världskriget som jag inte visste innan. Rekommenderas!

    SvaraRadera
  3. Är tyvärr slutsåld på förlaget - hade passat bra hos mig annars. Har ett ex stående i hyllan - borde läggas i läshögen.

    SvaraRadera