onsdag 5 januari 2011

Livetboken

Livetboken av Pernilla Stalfelt, utgiven av Rabén & Sjögren, 2010.

Livetboken innehåller det mesta - både stort och smått - om livet. Här kan man läsa om de stora planeterna och de små bacillerna i näsan. Tiden har fått ett helt uppslag där man med all önskvärd tydlighet kan följa människans utveckling. En del har korta liv - dagsländan - medan en del har långa - trädet. Och hur kan man egentligen veta att man lever? Jo hjärnan jobbar, luften åker in och ut och hjärtat pumpar runt blodet i kroppen. Vad ägnar vi oss åt under livet då? Jo man kan t ex jobba, spela dataspel, mata en katt eller pussas. Man kan också göra något bra, som att livrädda någon. Livet börjar i livmodern, efter nio månader är bebisen klar. "Det tar lång tid för livet att börja men det kan ta slut på en sekund". En del saker är farliga och livet är ömtåligt. Man kan undra om det finns liv i rymden?

Som ni förstår handlar verkligen Livetboken om allt. Den är skenbart osammanhängande, kräver koncentrationsförmåga och viss mognad. Kanske kräver den också en del humor och fantasi. I vår familj har vi det mesta som krävs för att verkligen gilla den här boken, möjligen är dottern dock något för ung. Hon fastnar mest för de uppenbara roligheterna - d v s bajskommentarerna. Att livet kan ta slut väckte dock en hel del funderingar och ledde till viktiga samtal om döden.

Livetboken är både mycket klok och oerhört rolig. Den är minst lika rolig för vuxna, som för barn. Texten är emellanåt så snusförnuftig att man inte kan hålla sig för skratt, samtidigt väjer författaren inte för att ta upp svåra saker. Illustrationerna är helt enkelt hysteriskt roliga i sin naiva stil och layouten är härligt kaotisk. Boken rekommenderas varmt till barn (och vuxna) från 6 år och uppåt.

3 kommentarer:

  1. den ska jag komma ihåg att köpa till dottern när hon blir lite äldre!

    SvaraRadera
  2. Stalfelts böcker är både roliga och finurliga. Läser man dem för barn så leder det ofta till riktigt intressanta diskussioner.

    SvaraRadera