tisdag 11 januari 2011

Är Peter Englund en bråkstake?

Eftersom jag i grunden bloggar för att få möjlighet att uttrycka mina åsikter är det väl dags att skriva något om det litterära bråk som blossat upp de senaste dagarna. Ni har väl alla läst om det, t ex i Aftonbladet. Björn Ranelid, som ju som bekant gärna visar upp sig i alla möjliga och omöjliga situationer, utmanade Akademien genom att i Let's Dance uttrycka att dess medlemmar kunde "behöva ta sig ut från kammaren och börja dansa". Detta ledde till ett mycket vasst inlägg av Peter Englund i Akademibloggen där han på förekommen anledning: "Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas." Uttalandet från Englund har givetvis kränkt Ranelid djupt och han hotar nu med hämnd och med att lämna tillbaks några priser han sedan tidigare fått av Akademien.

Vad ska man nu säga om detta? Ranelid är uppenbart en man med exempellöst stora narcissistiska behov. Detta kan nog de flesta se. Den som besitter någon form av psykologisk kunskap vet dessutom att baksidan av det narcissistiska myntet handlar om osäkerhet, depressivitet och lättkränkthet. Varför Peter Englund väljer att gå i klinch med en person som Ranelid övergår mitt förstånd. Det kan väl i ärlighetens namn inte spela Peter Englund så stor roll vad Ranelid tycker om honom och de andra 17? Eller är Peter Englund egentligen en bråkstake? Han har även tidigare varit i konflikt med författare. Den gången kritiserade jag hans sätt att uttrycka sig, nu tycker jag mest att det var mycket onödigt att låta sig provoceras av Ranelid. Peter Englund tycks vara en mycket intelligent man, med en skarp tunga/penna och ett drag av hänsynslöshet; nästa gång han ger sig in i en fight hoppas jag att det är med någon i samma maktposition, någon "jämbördig". Då kommer jag sannolikt att uppskatta hans intelligenta elakheter, hittills har han dock, i mitt tycke, bara gett sig de som är "svagare" och då framstår han som en bully.

5 kommentarer:

 1. Jag ser det som en illustration av den politiska viljan att utrangera dansanta (fåfänga) författare som predikar vördnad för livet till förmån för Karl XII-studiernas intensifiering (i marschtakt - där fåfängan således tar sig helt andra uttryck).

  SvaraRadera
 2. Det *bråket* har jag missat.
  Jag tycker att det är lite larvigt av två män i deras ålder att ge sig på varandra.
  Ha det gott:)

  ang. Jorden runt del 3. Tycker att det var bra att vi har ett kortare sommarlov och får *ledigt* i december, för i december är det så mycket annat som drar i än.

  SvaraRadera
 3. Måste säga att jag tycker det är oerhört barnsligt med sådana här offentliga "bråk" inom litteraturvärlden. Att de ska bry sig så mycket om vad andra tycker om dem (Björn) och hålla på och kasta en massa skit ( Englund, G.W Persson m.m.) är så oerhört barnsligt. Det är på sandlåde nivå tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Tycker som Cicci att de pucklar på varandra med sina spadar, gråter och kastar sand på varandra och tar alldeles för mycket plats i sandlådan.

  SvaraRadera
 5. Ja visst är det svårt att ta pajkastare riktigt på allvar...

  SvaraRadera