lördag 8 januari 2011

Jorden Runt 3 - Information

Här kommer information om den kommande Jorden Runtresan, nummer tre i ordningen. Nu är nog de flesta av oss hemkomna från förra resan, och vi har några veckor på oss att vila och proviantera innan det bär av igen.

I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de tre böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. (Om man läst alla eller absolut vill läsa något annat från resmålet går det också bra, men poängen med att läsa samma böcker är naturligtvis att vi ska kunna diskutera dem). I slutet av varje månad skriver jag en sammanfattning över resmålet och vill då att ni kommenterar med länkar till era inlägg så att jag kan skapa en länklista. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om resmålet.

Eftersom manfallet var ganska stort under sommarmånaderna den första resan tar vi en paus så alla får resa (läsa) som de vill. Den här gången tänkte jag dock att vi gör ett kortare uppehåll och reser iväg redan i augusti igen, detta p g a att manfallet även brukar vara stort i december. Tror ni att detta kan vara en bra lösning? Sedan jag presenterade litteraturlistan har jag gjort ett par förändringar eftersom någon bok inte var så bra som jag hoppades (Anne Franks dagbok) och någon annan så bra att den helt enkelt måste få vara med (Under lejonets blick). Hoppas ni tycker att detta är OK.

Så här ser såldes den planerade resrutten ut:

Februari - Östeuropa
Mars - Mellanöstern
April - Asien
Maj - Oceanien
Juni - uppehåll
Juli - uppehåll
Augusti - Sydamerika
September - Nordamerika
Oktober - Afrika
November - Västeruropa

Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er.

Hänger ni med?

Listan över alla böckerna finns nedan. De allra flesta finns att köpa i bokhandel eller på antikvariat. Någon enstaka måste kanske lånas på bibliotek.

Östeuropa
Ingen konst - Péter Esterházy (Ungern)
En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja (Ryssland)
Här - Wisława Szymborska (Polen)

Mellanöstern
Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)
Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon)
Järngräshoppan - Salim Barakat (Kurdistan/Syrien)

Asien
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (Pakistan)
De sex misstänkta - Vikas Swarup (Indien)
Båten - Nam Le (Vietnam)

Oceanien
Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
Pojken i soffan - Sonya Hartnett (Australien)

Syd/Mellanamerika/Karibien
En historia om läsning - Alberto Manguel (Argentina)
Tant Julia och författaren - Mario Vargas Llosa (Peru)
Annie John - Jamaica Kincaid (Antigua och Barbuda)

Nordamerika
Dödssynden/To kill a mockingbird - Harper Lee (USA)
Lark & Termite - Jayne Anne Phillips (USA)
Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis (Kanada)

Afrika
Minaret - Leila Aboulela (Sudan)
Aké - Wole Soyinka (Nigeria)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (Etiopien)

Västeuropa
Med livet framför sej - Émil Ajar (Frankrike)
En dag - David Nicholls (England)
Alla själar - Javier Marías (Spanien)

11 kommentarer:

 1. Jag hänger på resan - absolut! Det ser ut som en härlig lista. Bra val att ta med under lejonets blick. Grymt bra bok!
  Det är väl OK att länka till redan skrivna inlägg på de böcker man redan läst?

  SvaraRadera
 2. Jag är med. Ser väldigt fram emot att få ha dig som reseledare i år igen!

  SvaraRadera
 3. Jag vill gärna följa med på åtminstone en del av resmålen! Det ska verkligen bli spännande att resa igen!

  SvaraRadera
 4. Ser fram emot årets resa, inriktar mig på en bok per månad i år men det kan som vanligt bli fler!

  Alla afrikanska böckerna ska jag i alla fall läsa de är med i min egen afrika utmaning!

  SvaraRadera
 5. Jag vill gärna vara med! Det är många böcker på listan som jag gärna vill läsa!

  SvaraRadera
 6. Jag planerar att följa med på en premiärresa. Esterhazys bok är redan beställd från biblioteket.

  SvaraRadera
 7. Så roligt att ni är flera som vill hänga med i år igen :-) Ivana, så klart du ska följa med, av och till i alla fall.

  Jag fixar en länklista till er efter första resetappen är avklarad.

  SvaraRadera
 8. Jag hänger också med, det ska bli kul. Jag börjar med "Här" som jag läser just nu. :-)

  SvaraRadera
 9. Är sugen på att hänga med! Men eftersom jag hittills aldrig kommit i mål och dessutom har massor med åtaganden i år så följer jag inte med er. Men jag kommer att följa er på avstånd! Och kanske läsa någon av böckerna...

  SvaraRadera
 10. Jag hakar gärna på resan och ska försöka hinna med att läsa åtminstone en bok från varje resmål :)

  SvaraRadera