söndag 2 januari 2011

Sammanfattning - Jorden Runt 2

Under senaste året har jag läst med fokus på vår Jorden Runt-resa och det har givit mig många positiva upplevelser. Det är intressant att ta del av andras synpunkter på böckerna och ibland har givande diskussioner förts. Som researrangör är jag så klart glad att så många följt med på resan, vare sig ni åkte med hela tiden eller har hoppat av och på.

Med några få undantag (Att tro på mister Pip) har de böcker jag läst hållit hög klass. Flera av "reseböckerna" är bland de absolut bästa jag läst i år (Människornas jord, Andarnas hus, Sultanbrudens skugga). Jag har genom "resandet" de senaste året blivit mycket förtjust i afrikansk litteratur och kommer att fortsätta läsa lite extra från den regionen.

Jag färgkodar litteraturlistan på samma sätt som under förra årets resa. Gröna böcker har jag läst under resan. Röda böcker hade jag läst sedan tidigare. Lila böcker hann jag inte läsa, men vill läsa senare. 20 av böckerna har jag således läst och tre ska jag försöka återkomma till.

Det blir en ny resa nästa år, med planerad avfärd 1:a februari. Jag hoppas att ni följer med!

Östeuropa i Maj:
Stalins kossor - Sofi Oksanen (Finland/Estland)
Låt tistlarna brinna! - Yasar Kemal (Turkiet)
Aprils frusna blommor - Ismaïl Kadaré (Albanien)

Mellanöstern
Persepolis - Marjane Satrapi (Iran)
Krigets skola - Alexandre Najjar (Libanon)
Hur man botar en fanatiker - Amos Oz (Israel)

Asien
Den indiske tolken - Jhumpa Lahiri (Indien)
Mardrömmen - Kenzaburo Oe (Japan)
Människornas jord - Pramoedya Ananta Toer (Indonesien)

Oceanien
Boktjuven - Markus Zusak (Australien)
Fem svarta höns - Nevil Shute (Australien)
Att tro på mister Pip - Lloyd Jones (Nya Zeeland)

Sydamerika
Den sista läsaren - David Toscana (Mexico)
Andarnas hus - Isabel Allende (Chile)
Stjärnans ögonblick - Clarice Lispector (Brasilien)

Nordamerika
Och var hör du hemma? - Anne Tyler (USA)
Illusionernas bok - Paul Auster (USA)
Kärlek, vänskap, hat - Alice Munro (Canada)

Afrika
Midaqq-gränden - Naguib Mahfouz (Egypten)
Sultanbrudens skugga - Assia Djebar (Algeriet)
Förändringar - Ama Ato Aidoo (Ghana)

Västeuropa
Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano (Italien)
Ungdomens bröd - Heinrich Böll (Tyskland)
Den röda soffan - Michèle Lesbre (Frankrike)

2 kommentarer:

  1. Eg har lyst til å vere med på Jorden Rundt igjen.

    Eg ser at lista over bøker inneheld mange gode tips eg kan kose meg med så lenge.

    SvaraRadera
  2. Kull att du blir med på resan Bai :-)

    SvaraRadera