onsdag 8 december 2010

Om jag skulle läsa fantasy...

... vad skulle ni då rekommendera? Jag är lite sugen på att läsa mer fantasy, men vet inte var jag ska börja. Jag har läst Sagan om ringen (2 ggr) och Harry Potter (4 ggr) och gillat dem (uppenbart kanske, med tanke på omläsningarna). Jag har också läst (för rätt länge sedan) Mallorea och Belagarion-sagorna, men de tyckte jag inte var särskilt bra. Jag tycker både om tanken på en helt ny värld, som i Tolkiens värld, och Rowlings extra "lager" i den vanliga världen. Vill ha något fängslande, spännande, lättläst och välskrivet. Tips?

15 kommentarer:

  1. Guldkompassen av Philip Pullman en riktigt bra fantasybok! :)

    SvaraRadera
  2. Håller med ovanstående talare, den är riktigt bra.

    SvaraRadera
  3. Jeg fikk en ny favoritt tidligere i år med Joe Abercrombie, han har skrevet "The first Law", en trilogi som består av bøkene "The Blade itself", "Before they are hanged" og "Last Argument of Kings".

    Han har også skrevet en uavhengig oppfølger fra samme univers som heter "Best Served Cold". Den kan leses først, men jeg anbefaler å starte med begynnelsen.

    Jeg likte at denne serien er litt tøffere i kantene enn Ringenes Herre og Harry Potter. Det er ikke like klart hvem som er snille og hvem som er slemme, og det går ikke nødvendigvis alltid like bra. Men personene er herlige og det er masse svart humor.

    Har blogget om serien her:
    http://elbakken.blogspot.com/2010/09/joe-abercrombie-best-served-cold.html

    Jeg likte forøvrig heller ikke Belagarion-sagaen. Men alle andre jeg har snakket med om den har vært overstrømmende positive. Fint å høre det finnes andre som deler min oppfatning også ;)

    SvaraRadera
  4. Några av mina favoritförfattare - som inte bara skapar bra fantasyvärldar utan även är underbara historieberättare är:

    Ellen Kushner - Riverside-böckerna utspelar sig i en helt annan värld, ungefär Shakesperean/Elisabetansk tid; Thomas the Rhymer bygger på en gammal ballad om barden och älvadrottningen.

    Holly Black - framför allt hennes urban fantasy (dvs vår värld men med magi och sagovarelser): Tithe-trilogin och nya serien som börjar med White Cat. Ungdomsböcker men riktigt riktigt bra.

    Emma Bull - skrev en av de "första" urban fantasy-böckerna, War for the Oaks, och har också skrivit western-fantasy, postapokalyps och historisk brevroman :)

    Elizabeth Bear - skriver även SF, men Promethean-böckerna är två titlar nutida fantasy, två titlar historisk.

    Charles de Lint, en annan av grundarna av urban fantasy, använder sig mycket av nordamerikansk folklore och sagor.

    Allt av Neil Gaiman, förstås.

    Och om man vill ha episk annan-värld-fantasy med maktstrider, drakar, krig och smuts, av en författare som inte drar sig för att ha ihjäl sina huvudpersoner (som alla har gråzoner, ingen är bara ond eller god) så är det A Song of Ice and Fire av George RR Martin som gäller. Tyvärr är den inte avslutad än ...

    SvaraRadera
  5. Två urban fantasy-författare till: Tanya Huff, som dels skrivit en mer deckar-inriktad serie (med en vampyr som är oäkta son till Henrik VIII) och hennes nya The Enchantment Emporium, om en magiaffär i Calgary.

    Och Nene Ormes, som skrivit den första (en av de första?) svenska urban fantasyn, Udda Verklighet, som utspelar sig i ett Malmö där det finns orakel, hamnskiftare och andra magiska varelser.

    SvaraRadera
  6. Ojoj, tack för alla tips. Jag satsar på ngt som finns översatt, har ju ett motstånd mot att läsa engelska.

    SvaraRadera
  7. Ursula LeGuin -Trollkarlen från övärlden

    SvaraRadera
  8. Diana Wynne Jones är riktigt bra! Serien om Chrestomanci är helt underbart påhittig och humoristisk och svindlande med olika dimensioner (även om jag ännu bara läst första delen "Trollkarlsliv"). Tyvärr tror jag att den är svår att få tag i, men jag har sett den på bibliotek. "Det levande slottet" är också en fantastisk fantasifull bok! Eller om det är "Trollkarlens slott" den heter på svenska.

    SvaraRadera
  9. Fantasy som finns på svenska alltså...

    * Philip Pullmans Den mörka materian-trilogi är ett måste, som någon redan har skrivit. :)

    * Ondvinter och Eldbärare av Anders Björkelid

    * Arra eller Underfors av Maria Turtschaninoff

    * Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce

    Vad mycket ungdomsböcker det blir, det är lite ont om riktigt bra "vuxenfantasy" på svenska. Men nämnda Joe Abercrombie finns i alla fall, och de första böckerna i George R. R. Martins serie, fast den översättningen har visst avbrutits. Och Svart eld av Christina Brönnestam, Fjärrskådarna av Robin Hobb, Vindens namn av Patrick Rothfuss och Locke Lamoras lögner av Scott Lynch och ok, det fanns visst några ändå... ;)

    SvaraRadera
  10. Nenes bok är förstås på svenska! Holly Blacks första Tithe-bok finns också översatt ("Mörkrets tjänare"; vilken titel...) och flera av Gaimans. Ur tryck de flesta men finns säkert på bibliotek :)

    SvaraRadera
  11. Både Gaiman och Pullman finns på Bokus, det kliar i köpfingrarna :-)

    SvaraRadera
  12. R. E. Feist är bra, det är ganska klassisk heroisk fantasy. Han har skrivit ett flertal serier där de flesta utspelar sig i parallellvärldarna Midkemia och Kelewan.

    Locke Lamoras lögner och Rött hav under röd himmel av Scott Lynch som nån nämnde är också väldigt bra.

    SvaraRadera
  13. Martin, Lynch och Abercrombie är mina favoriter men jag gillar å andra sidan inte Tolkien.

    SvaraRadera
  14. * Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce, så bra

    Trollkarlen från Övärlden Ursula LeGuin.

    Har läst båda i kurser och de är bra......särskild den första, åh så vacker när de spinner sina trådar.........

    SvaraRadera
  15. Instämmer med föregående talare, Philip Pullmans triolgi är ett absolut måste. Och då gillar jag egentligen inte fantasy, så det säger en hel del :)

    SvaraRadera