måndag 13 december 2010

Julklappstips - Deckare/Spänning

De ensamma av Håkan Nesser

En fallolycka utgör inledningen på denna mycket välskrivna, intelligenta berättelse. Gunnar Barbarotti och Eva Backman börjar utreda ärendet och stöter snabbt på tecken att allt inte är så enkelt som det ser ut. Parallellt med polisutredningen får vi följa en grupp unga människor på 60-talet. Oerhört fängslande personbeskrivningar, en av Nessers bästa romaner.


De sex misstänkta av Vikas Swarup

"Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord." Så inleds romanen om mordet en inflytelserik industrimagnat med ett omfattande syndaregister. Vicky Rai frias från ett mord han begått och då han firar detta blir han själv mördad. Det visar sig att sex av hans gäster bär vapen. Rafflande, intelligent mordgåta och satirisk samhällskritik.


Främlingen i huset av Sarah Waters

Vad har egentligen hänt med ägarna till Hundreds Hall, varför har godset fått förfalla så? Och vad kommer att ske med byns unge läkare när han blir indragen i familjen Ayres liv? Främlingen i huset är en spännande sträckläsare med genomtänkt intrig och nyanserade personbeskrivningar. Olycksbådande stämning och fantasieggande miljöbeskrivningar.


Döden skall du tåla av Karin Fossum

En liten flicka ligger och sover i sin barnvagn, medan mamman fixar fint i hemmet. Men något lurar där ute, något som inte vill väl. Romanen är psykologiskt rafflande liksom de andra böckerna om poliserna Sejer och Skarre. Förutom att skapa nyanserade personbeskrivningar ligger författarens styrka i att kunna försätta läsaren i ett tillstånd att bävan inför det oundvikliga.


Mordbyn av Andrea Maria Schenkel

En dag kom åttaåriga Marianne inte till skolan, vad kan ha hänt henne och familjen? Genom att lyssna på många olika berättarröster får läsaren ta del av de ohyggliga händelser, som utspelade sig i den lilla tyska byn, där livet äntligen sett ut att ha återgått till det normala efter krigets fasor. Kuslig stämning, långsamt berättartempo och spänning på hög nivå.


Mörkt vatten av Joyce Carol Oates.

På väg hem från en fest kör den berusade senatorn ner i vattnet. Medan han lyckas ta sig ur bilen sitter den unga Kelly fast. Rasande kritisk är författaren mot överhetens cyniska utnyttjande och den undergivnas lojalitet och offervilja. Omkvädet "det mörka vattnet fyllde hennes lungor och hon dog" väcker fasa, man värjer sig mot det man vet ska komma. En sträckläsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar