fredag 17 december 2010

Julklappstips - Dystopier

Vägen av Cormac McCarthy

En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre några lagar eller någon moral. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång.


1984 av George Orwell

1984 utspelar sig i en framtid, där världen genomlidit ett världskrig och styrs av tre totalitära stater. Winston Smith står inte ut med att leva på ett så kontrollerat och begränsat sätt, han drömmer om frihet och kärlek. Att undgå tankepolisen är dock i längden inte möjligt. Skrämmande likt vårt nutida samhälle där begreppens betydelser förvrängs för att passa makthavarna.


Corpus Delicti av Juli Zeh

Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Sammantaget är Corpus Delicti en fängslande, aktuell och intelligent roman med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.


Kallocain av Karin Boye

Kallocain är en skrämmande dystopi om ett samhälle där Staten har ett tekniskt fulländat kontrollsystem och där individen ständigt kan övervakas. Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall uppfunnit ett serum får människor att blotta sina innersta tankar och känslor. Det visar sig dock att många har en hemlig längtan efter frihet och kärlek...

7 kommentarer:

 1. Nej inte just nu, behöver något upp piggande.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 2. Nej, uppiggande kan man väl inte riktigt säga att dessa är :-) Men visst är en del av dem härliga klassiker.

  SvaraRadera
 3. Genom din dystopiutmaning upptäckte jag Oryx & Crake och den var undebar och Atwoods språk och hunor gjorden den lite mindre "mörk". Läser nu "fortsättningen" Syndaflodens år!

  SvaraRadera
 4. Ibland är en dystopi precis vad man behöver i vintermörkret. Mörka berättelser gör på sätt och vis den egna omgivningen lite mindre dyster.
  Bra att du påminde om Vägen, har länge tänkt läsa den men det har inte blivit av.

  SvaraRadera
 5. Jag ska försöka läsa några fler dystopier under de närmaste månaderna, kanske Väggen.

  SvaraRadera