tisdag 28 december 2010

Kärleken är dödens motsats

Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano, utgiven av Brombergs, 2009.

Den sjuttonåriga Maria har mist sin pojkvän Enzo. Likt många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och skapa en grund för deras kommande familjeliv. I stället sprängs han till döds av talibanerna. Maria blir en ung änka, som klär sig i svart och lever sitt liv i väntan.

Mest intressant i denna korta text tycker jag att resonemanget kring krig är. Författaren påtalar att man i delar av Europa fortfarande tycks anse att det "senaste" kriget är andra världskriget, detta trots att krig pågår runt om i världen hela tiden. I södra Italien finns många fler krig, här är att ta värvning ofta enda alternativet till ett liv i fattigdom eller ett liv i maffian. I Sverige menar vi att vi inte har varit i krig på oerhört lång tid, trots detta dör unga svenskar i Afghanistan.

Marias kärlek är mycket fint gestaltad, man blir berörd av hennes livsöde och engagerad av berättelsen. Marias sorg är gränslös, förlusten omöjlig att förstå. Genom att fortsätta älska besegras döden - Kärleken är dödens motsats.

Sammantaget är detta en kort, lättläst, mycket tänkvärd vacker berättelse om kärlek och krig.

3 kommentarer:

 1. Den lilla fina! Jag minns den med värme.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 2. jag blir mycket nyfiken på den här måste jag säga.

  SvaraRadera
 3. Tack detsamma, Flingan :-)

  Den är fin 3xböcker.

  SvaraRadera