lördag 18 december 2010

Två fådda och en köpt

Som ni ju märkt har jag snöat in på afrikansk litteratur och här är lite nyskaffning.


Under lejonets blick av Maaza Mengiste fanns med bland de böcker SVDs kritiker rekommenderade, vilket så klart gjorde mig nyfiken. Forum bistod med en recensionsbok, på förlaget kan man om boken läsa:

"Addis Abeba, Etiopien, 1974. Revolutionen har just inletts, kejsaren Haile Sellassie avsätts och folket drömmer om en bättre framtid. Men hoppet vänds till förtvivlan när gerillan inför sitt skräckvälde. Läkaren Hailu väljer till en början att blunda för orättvisorna i hopp om att kunna skydda sin familj. När yngste sonen Dawit går med i den hemliga motståndsrörelsen blir han ursinnig. Riskerna är för stora. Men en dag får Hailu en patient som tvingar honom att ta ställning. Priset han får betala är högre än han någonsin kunnat föreställa sig. Under lejonets blick är en både poetisk och smärtsam berättelse om en tid och en plats som sällan har skildrats i romanform."

Den här romanen verkar både historiskt intressant och litterärt fängslande, tycker jag. Återkommer med synpunkter senare.

Från AML förlag fick jag erbjudande att recensera En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola av Ann-Catrin Malmlöf. Det kunde jag inte motstå och beskrivningen av boken lockar:

"Vem bryr sig om kundvård när det är krig? Den kvinnliga konsulten Gerd Malm reser till Angola för att sprida kunskap om det bästa sättet att behandla och behålla sina telekomkunder. Hon tar sig an uppdraget med öppet sinne och nyfikenhet men det sociala livet utarmas efterhand och verkligheten tränger sig alltför nära. Kundtjänst, kackerlackor, vapen, vänskap och improvisation är viktiga ingredienser i denna berättelse om nutidens Afrika."

I senaste inköpet från Bokus slank det ner en liten bok från En bok för alla, Skyline av Patricia Schonstein Pinnock:

"I ett slitet hyreshus längst upp på Long Street i Kapstaden bor en ung flicka med sin mamma och lillasyster. I huset som kallas Skyline samlas människor från hela den av inbördeskrig och våld plågade afrikanska kontinenten. Nelson Mandelas nya Sydafrika ska bli deras början till ett nytt liv. Ett starkt porträtt av en tonårsflicka och en gripande skildring av Sydafrika efter apartheid. Sydafrikanska Patricia Schonstein Pinnock har främst skrivit barnböcker. Skyline är hennes första roman för vuxna."

Har någon av er läst de nya böckerna? Eller har ni kanske tips på annat afrikanskt jag inte bör missa?

4 kommentarer:

 1. Spännande titlar, helt okända för mindel.

  SvaraRadera
 2. Skyline är en underbar liten roman! Läste i SvD om Schonsteins senaste Mästarens List som verkar vara en dystopi. Kanske något att ta sig an?
  Skulle gärna läsa under lejonets blick - den verkar instressant. Ser fram emot att läsa din recesion!

  SvaraRadera
 3. Tre otroligt intressanta romaner! hmmm måste jag ha en egen afrikautmaning 2011 kanske, den i år har ju gett otroligt mycket......

  ja jag lägger in de tre på en särskilt inlägg, ja det gör jag......:-)

  SvaraRadera
 4. Jag tänker absolut fortsätta läsa afrikanskt under nästa år, roligt om vi är fler :-)

  SvaraRadera