torsdag 16 december 2010

På spåret - Spelboken

På spåret är ett av få TV-program jag verkligen brukar titta på. På grund av min förkärlek för programmet tackade jag så klart ja när jag blev erbjuden möjlighet att recensera boken/spelet På spåret - 2500 frågor till hemmakupén, utgiven av förlaget Max Ström, 2010. Uppenbarligen har förlaget kontaktat många av oss bokbloggare och det leder naturligtvis till en mängd liknande recensioner, här kommer således ytterligare en.

På spåret - 2 500 frågor för hemmakupén är både en bok och ett spel. Den innehåller, som väl framkommit, 2500 frågor indelade i sju frågekategorier: Sverige, Europa, Världen, Historia, Kultur och Nöje, Sport samt Djur, Natur och Vetenskap. En del av frågorna är lätta, en del helt omöjliga och merparten ganska lagom svåra. I nedre högra hörnet sitter en liten spelmodul och det är denna som är den verkliga finessen. Denna modul väljer slumpmässigt ut frågor, man knappar in sitt svarsförslag och får besked om huruvida detta var korrekt eller inte. Man kan vara två, eller två lag, som spelar, modulen håller då reda på ställningen. Men, den stora behållningen för mig har varit att leka alldeles själv med boken/spelet. Det är svårt att sluta när man börjat, i alla fall om man är nördigt intresserad av många saker och gillar att utmana sig själv.

Som ni kan förstå finns det mycket jag verkligen uppskattar med den här spelboken, men jag måste även säga att den inte levde upp till mina förväntningar. Det som gör På Spåret unikt är ju just de kluriga ledtrådarna och den klassiska frågan "Vart är vi på väg?". Detta delmoment finns inte alls med i boken.

Sammantaget tycker jag helt klart att bokens positiva egenskaper överväger. Jag gillar spelmodulen som hindar mig från att fuska (vilket jag annars gärna gör) och hela konceptet är nördigt nog att passa mig perfekt. Den här boken/spelet kommer att roa oss under hela julhelgen.

4 kommentarer:

 1. Precis som du och många andra blev jag besviken. Sedan fick jag tips om en äldre På-spåret-bok som verkligen låter en frossa i kluriga ledtrådar:

  http://fullbokhylla.wordpress.com/2010/12/14/pa-sparet-the-real-thing/

  SvaraRadera
 2. Haha, vad roligt, vi verkar stå som en enad man i bloggosfären om den här boken. ALLA gillar den, men är besvikna för att den är för olik På Spåret som ALLA också verkar gilla.:)

  SvaraRadera
 3. Ja, vi är nog rätt lika på många sätt, vi boknördar :-)

  SvaraRadera
 4. Jag gillar den, men jag är väl den där udda som inte är helt På Spåret-nördig så jag har inte saknat likheten med programmet nämnvärt... ;-)

  SvaraRadera