söndag 19 december 2010

Världens mamma och en katt

Världens mamma och en katt av Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson, utgiven av Vombat Förlag, 2010.

Mamma är världens tröttaste mamma, hon orkar inte längre leka i lekparken varje dag och baka bullar. Men mamma är också världens snällaste mamma, även om hon ibland somnar när hon ska läsa för sitt lilla barn. Och mamma kommer aldrig att bli för trött att kramas. Mamma har tappat håret, när det kommer besök brukar hon ta på sig sin peruk. Men när Amir kommer tar inte mamma på sin peruk, han tycker att mamma är fin i alla fall. Ibland är mamma världens dummaste mamma, då blir hennes lilla barn en arg tigerunge som skriker. Mamma blir också arg, men sedan blir de vänner igen.

I den här fina boken berättar ett barn (kön framgår ej!) om sin vardag med en mamma som har blivit så trött. Den vuxne läsaren förstår att mamman sannolikt är allvarligt sjuk, men genom att inte detta uttalas låter man barnen ta till sig så mycket de orkar, i sin egen takt. Detta gör Världens mamma och en katt till en alldeles fantastisk berättelse, som passar alla barn. Som barnpsykolog blir jag alldeles lyrisk över berättelser som tar upp svåra saker, utan att bli övertydliga och utan att rikta sig till en liten snäv grupp. Här tillåts barnen fundera och komma med egna frågor i stället.

Samtidigt som boken väcker funderingar kring mammans trötthet fokuserar den på det vardagliga, sett med ett barns ögon. Livet handlar om lekparker, pussar, grimastävlingar, förskolan och längtan efter en katt. Som vanligt är Murray Brodin/Johanssons böcker normbrytande både i text och bild. Här finns barn och vuxna av olika etniska ursprung och olika kön i roller som inte styrs av våra vanliga förväntningar.

Texten är lättläst och fångar på ett fint sätt barnets tonfall. Illustrationerna är roliga, expressiva och lustfyllda. Dottern (5 år) tycker att boken är rolig, hon fäster sig mer vid de humoristiska momenten i berättelsen än vid funderingar kring mammans trötthet. Det här är dock en bok jag tänker återkomma till när det blir dags att samtala om sjukdomar och sorg.

Sammantaget vill jag rekommendera den här boken till alla förskolebarn, det är en mycket fin berättelse om både det svåra och det roliga i livet.

2 kommentarer:

  1. Fin recension av en mycket fin bok!
    lena kjersén edman

    SvaraRadera
  2. En bra recension till en bra människa som är öppen och väldigt förstående. Det har jag personligen läst mig till. Jag vill se fler böcker av Kristina ute i handeln, men främst i handen på barn…

    Svenna Jensen, socionom

    SvaraRadera