torsdag 30 december 2010

Årsstatistik 2010

Under det gångna året har jag läst 105 böcker. Det är fem fler än i fjol, mestadels p g a att jag snabbläst några ungdomsböcker under året. Om någon är intresserad av exakt vad jag läst och vilka betyg jag gett böckerna kan ni läsa mer om det här (inom kort).

Fördelningen mellan manliga och kvinnliga författare är så jämn den kan bli med tanke på att jag läst ett udda antal böcker. 50/50 således eftersom jag inte tänker räkna halva procent.

Andelen svensk litteratur sjunker konstant. Under 2008 var andelen svenska författare 45%, 2009 var de 25%, i år har de sjunkit till 16%.

Andelen klassiker/moderna klassiker har sjunkit något i förhållande till nyutgivna romaner. Fortfarande kan dock en knapp tredjedel av årets lästa böcker klassificeras som klassiker. Marcel Proust, F Scott Fitzgerald, R L Stevenson och E M Forster är exempel på icke-svenska äldre klassiska författare jag läst under året, bland de äldre svenska kan nämnas Hjalmar Bergman, Elin Wägner, Per Anders Fogelström och Vilhelm Moberg. Jag har även läst en del moderna klassiker under året, skrivna av författare som Nabokov, Richard Yates, Marguerite Duras och Yaşar Kemal.

En del barn/ungdomsböcker har jag läst under året, mestadels klassiker som Tove Janssons Mumin-böcker och serien om Narnia av C S Lewis.

På Nobelpristagarfronten är utvecklingen mycket dyster. Under 2009 läste jag 24 romaner/novellsamlingar av 18 olika författare samt 4 kortare texter av ytterligare 3 författare. Under 2010 läste jag endast 3 romaner av 3 olika författare. Helst vill jag skylla detta på någon annan och beklagar mig därför något över att de aderton ännu inte gett priset till Assia Djebar, Nuruddin Farah, J C Oates eller Cormac McCarthy. Mest grämer det mig att inte Pramoedya Ananta Toer hann få Nobelpriset innan han avled. Summa summarum kan man fastslå att på Nobelläsarområdet finns utrymme för förbättringar under 2011.

Under året har jag läst böcker från många olika delar av världen, vilket var en målsättning inför 2010.


Afrikansk litteratur var temat för årets Bokmässa och jag inspirerades rejält att läsa böcker från denna stora kontinent. 13% av böckerna skrevs av författare från Algeriet, Marocko, Egypten, Senegal, Ghana, Somalia, Nigeria, Mauritius och Zimbabwe. Favoriterna bland författarna är Assia Djebar, Chimamanda Ngozi Adichie och Nuruddin Farah.

12% av böckerna är skrivna av nordamerikanska författare, de jag vill framhålla är Jayne Anne Phillips, Catherine Mavrikakis, Anne Tyler, Cormac McCarthy och Siri Hustvedt.

Knappt 8% av årets böcker är skrivna av författare från Israel, Libanon, Turkiet, Indien, Indonesien och Japan. Människornas jord av indonesiske Pramoedya Ananta Toer är en bok jag vill rekommendera er alla.

Från Australien/Oceanien läste jag två böcker, d v s knappt 2%. Jag vill gärna uppmärksamma den underbara författaren Janet Frame, vars roman Mot ännu en sommar jag läste med smärtsam förtjusning.

En enda, d v s knappt 1% av årets böcker är skriven av en författare från Sydamerika/Västindien. Men det är å andra sidan inte vilken bok som helst, det är årets bästa - Andarnas hus av Isabel Allende (Chile).

Av årets lästa böcker är således 16% svenska, 48% europeiska och 36% icke-europeiska. Även i år kommer de europeiska böckerna från många olika länder.


Storbritannien är, även i år, det land jag läst flest böcker från, förutom Sverige. Bland de brittiska romanerna finns ovan nämnda äldre klassiker, Tolkiens underbara trilogi om ringen och nyutgivna populära författare som Sadie Jones, David Nicholls och Sarah Waters.

De lästa nordiska böckerna är skrivna av författare från Norge, Finland och Island. Bland mina favoriter återfinns Tarjei Vesaas, Jón Kalman Stefánsson, Sofi Oksanen och naturligtvis Tove Jansson.

Temat på Bokmässan 2011 är tyskspråkig litteratur och jag har redan börjat läsa på en del. Årets favorit är En tyst minut av Siegfried Lenz.

Antalet franska författare har sjunkit något, årets favorit är den unika, underbara novellsamlingen En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe.

De östeuropeiska länder jag läst böcker från är Albanien, f d Jugoslavien och Ryssland. Bland författarna kan nämnas (igen) Nabokov och Ismaïl Kadaré.

Bland de övriga länderna finns författare från Spanien och Italien.

Jag är nöjd med den geografiska bredden på årets lästa litteratur, men missnöjd med min insats när det gäller att läsa Nobelpristagare. Intressant under året har varit upptäckten av afrikansk litteratur, som verkligen tilltalat mig. Nästa år kommer det att bli en rejäl blandning hoppas jag, med ett visst extra fokus på tyskspråkig litteratur.

5 kommentarer:

 1. Åh, snygga diagram och grejer, så avancerat blir det inte hos mig, var redan stolt över att jag kunde använda Excel till att räkna ut infon. Min statistik blev heller inte lika jämna som din, överlägset mer kvinnor

  SvaraRadera
 2. Ja det var en härlig redovisning :)

  SvaraRadera
 3. Tackar, det här är enda gången jag använder Excel *fniss*

  Förr läste jag mer kvinnor, men när man läser mycket klassiker jämnar det ut sig automatiskt.

  SvaraRadera
 4. Vilken imponerande statistik - både innehåll och framställning. Du har verkligen influerat min läsning under året och det vill jag tacka för! Gott Nytt önskar Anna J

  SvaraRadera