torsdag 23 december 2010

Månadssummering - November 10

I november blev ett tydligt Afrika-fokus, uppblandat med lite europeisk kvalitet.

I skuggan av min bror av Uwe Timm

I den här självbiografiska romanen berättar författaren om sin uppväxt, sin familj och framför allt om den äldre brodern Karl-Heinz, som ansluter sig frivilligt till Waffen-SS, skickas till östfronten och avlider. Timm tecknar en bild av krigstidens Tyskland, som känns trovärdig och nyanserad, samtidigt som han tydligt ger uttryck för sin oförmåga att förstå de handlingar många soldater utförde.


Utrensning av Sofi Oksanen

Den unga kvinnan Zara har lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Små småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. En grym, angelägen historia berättad på ett unikt språk.


Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano

Den sjuttonåriga Maria har mist sin pojkvän Enzo. Liksom många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och skapa en grund för deras kommande familjeliv. Marias sorg är gränslös, förlusten omöjlig att förstå. Genom att fortsätta älska besegras döden.


Tant Safiyya och klostret av Baha Tahir

Bokens unge berättare levererar kakor åt sin mor på högtidsdagar och ser fram emot att träffa den underbara tant Safiyya. Hon förväntas gifta sig med den ståtlige Harbi, som dock dröjer med sitt frieri. I stället gifter sig tant Safiyya oväntat med traktens rikaste jordägare, Den här berättelsen innehåller våldsam vrede, gränslös kärlek, utbrott av galenskap och besinningslös hämnd.


Tiggarnas strejk av Aminata Sow Fall

För att få bukt med stadens dåliga rykte genomför hälsovårdsministern en förföljelsekampanj som driver bort tiggarna från gatorna. Tiggarnas beslutar sig för att organisera sig och går ut i strejk. Detta leder till oananade konsekvenser för de som vill komma sig upp i samhället genom att få förböner i utbyte mot allmosor. Underbar humoristisk satir!


Sultanbrudens skugga av Assia Djebar

Den välutbildade, emanciperade Isma önskar lämna sin make. För att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. För den fattiga, unga Hajila innebär äktenskapet välstånd och instängdhet. Så småningom lockas hon att gå ut. Det här är en skildring av våld och förtryck, blandat med ett stråk av hopp - ett skimmer från sagans värld.


Anne Franks dagbok av Anne Frank

Anne Frank började skriva dagbok då den holländska utbildningsministern i radio uppmanade alla invånare att föra dagbok och skriva om sina liv under den tyska ockupationen. Anne skriver troget om sina tankar, sina känslor och sina erfarenheter under de åren familjen lever gömda i Holland. I denna oavkortade version framträder en egensinnig flicka med huvudet på skaft.


Adams revben av Nurrudin Farah

"Gud skapade Kvinnan av ett böjt revben; den som försöker räta ut det, knäcker det". Den unga föräldralösa Ebla rymmer hemifrån då hennes farfar lovar bort henne till en äldre man. För en kvinna är livet i Somalia alltid präglat av underkastelse. Trots brist på utbildning kämpar Ebla för sin värdighet och rätten att skapa sitt eget liv. Ett fängslande kvinnoporträtt i en främmande värld.


Förändringar av Ama Ata Aidoo

Förändringar är en lättläst, engagerande, osentimental berättelse som belyser den afrikanska kvinnans kamp för ökad frihet och självständighet. Här får vi möta tre kvinnor som på olika sätt försöker skaffa sig ökade möjligheter att styra över sina liv och samtidigt uppleva trygghet, närhet och kärlek. Denna ekvation är inte lätt, vare sig i Afrika eller i vårt land.


Atlantens mage av Fatou Diome

Berättaren Salie, från Senegal, lever i Paris sedan några år. Hemma i byn finns hennes lillebror Madicke och mormodern. Diome skildrar människans existentiella kris och identitetsförvirring i exilen på ett mycket realistiskt sätt. Man hör inte längre hemma någonstans. Likt många invandrare upplever Salie att hon vunnit sin frihet i det nya landet, till priset av ensamhet och utanförskap.

2 kommentarer: