tisdag 23 augusti 2011

Var finns heimat?

Om "heimat" - hemmet - kommer Herta Müller, Péter Nádas och Aris Fioretos att samtala, under en efterlängtad programpunkt på Bokmässan. Var finns vårt hem? I ett geografiskt område, i språket eller någon annanstans? För att förbereda mig inför detta seminarium ska jag försöka läsa de tre författarna. Herta Müllers Hjärtdjur har jag läst sedan tidigare, hennes debutbok Flackland kommer inom kort ut, den vill jag så gärna läsa. Péter Nádas är en ny bekantskap för mig, hans roman Fotograferingens vackra historia ligger nu högst upp i min läshög. Efter att ha läst en del recensioner tycker jag mig förstå att han snart väntas få det pris Herta redan erhållit. Fast det är ju inte så länge sedan priset gick till en ungrare. Aris Fioretos har jag faktiskt heller inte ännu läst. Den siste greken är jag mycket nyfiken på. 

7 kommentarer:

 1. Jag tyckte Hjärtdjur var ganska krånglig att ta sig igenom men bra ändå. Tänkte också försöka ta mig igenom Flackland när den kommer, jag har för mig att flera rekommenderat den.

  SvaraRadera
 2. Det tyska Heimat är ett begrepp som inbegriper så mycket mer än vårt svenska hemma eller hembygd. Låter som ett oerhört intressant seminarium.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att hon är knepig, men det ska bli spännande att lyssna på henne. De andra två låter definitivt intressanta!

  SvaraRadera
 4. Vilket spännande ämne för ett samtal! Synd att jag troligen kommer att missa årets bokmässa, hade mer än gärna lyssnat på deras heimat-samtal.

  SvaraRadera
 5. Müller är knepig, Nádas likaså. Det blir säkert ett spännande samtal ;-)

  blogg_bohemen, jag vill tipsa om att du sannolikt i alla fall kommer att kunna lyssna till seminariet i efterhand på Bokmässans hemsida. Jag kommer att länka.

  SvaraRadera
 6. Jag ser också framemot seminariet om Heimat. Har läst Hjärtdjur och Den sista greken, men inte den tredje boken.

  När det gäller Müller vill jag tipsa om hennes Andningsgunga som är betydligt mer tillgänglig än Hjärtdjur. Du kan läsa mer här:
  http://www.bokmania.net/2011/08/andningsgunga.html

  SvaraRadera