lördag 20 augusti 2011

Nobelkandidatutmaningen

Det var meningen att jag skulle läsa en massa blivande Nobelpristagare under sommaren. Det blev inte så. Det blev inte mycket läst alls. Den enda roman på listan, som jag lyckats läsa under sommaren, är Oscar & Lucinda av australiensiske Peter Carey. Det var en ovanlig, men rätt bra bok. Tyvärr lästes den i samband med att jag drabbades av bloggtrötthet, så det finns inget inlägg om den. Två Nobelprisvärdiga författare, som inte finns med på listan, har jag dock läst i sommar: Nicole Krauss och Jenny Erpenbeck. Av Nicole Krauss har jag läst Kärlekens historia och Det stora huset (recension kommer när jag lyckas skriva något vettigt). Av den mer okända Jenny Erpenbeck har jag läst och faktiskt dessutom skrivit om Historien om det gamla barnet, en ovanlig, fascinerande, poetisk berättelse om en flicka som inte vill bli vuxen. Ko Un hade jag verkligen tänkt läsa, men jag fick inte tag på den bok jag ville ha. Hoppas att han inte får priset förrän nästa år. Paul Auster och Haruki Murakami hoppas jag fortfarande att jag kommer att hinna läsa innan oktober. Jag har dock upptäckt en rejäl fadäs, på listan över Nobelpriskandidaterna saknas Nawal El Saawadi! Det är ju fullständigt oacceptablt. Hon är nu tillagd, med länk till recensionen av den fantastiska romanen Den stulna romanen.

Hur gick det för er andra i Nobelkandidatutmaningen? Läst något bra?


Olästa

Tomas Tranströmer

Ko Un

Don DeLillo (Falling man)

Claudio Magris (I blindo)

Adonis

Haruki Murakami (Norwegian wood)

Thomas Pynchon

Gitta Sereny

Javier Marias (Alla själar)

Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)

Ngugi wa Thiong'o


Lästa

Assia Djebar (Sultanbrudens skugga)

Nawal El Saadawi (Den stulna romanen)

Philip Roth (Envar)

Joyce Carol Oates (Djur, Mörkt vatten)

Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, Penelopiaden, Rövarbruden)

Alice Munro (Kärlek, vänskap, hat, Nära hem)

Milan Kundera (Varats olidliga lätthet)

Amos Oz (En berättelse om kärlek och mörker, Hur man botar en fanatiker)

Chinua Achebe (Allt går sönder)

A.B. Yehoshua (Kvinnan i Jerusalem)

Per Petterson (Ut och stjäla hästar)

Ian McEwan (På Chesil Beach, Hetta, Lördag)

Michael Ondaatje (Anils skugga)

Salman Rushdie (Midnattsbarnen)

Cormac McCarthy (Vägen)

Nuruddin Farah (Adams revben)

Ismaïl Kadaré (Aprils frusna blommor)

Maryse Condé (Färden genom mangroven)

Peter Carey (Oscar & Lucinda)

4 kommentarer:

 1. Tack för att du påminde om Nawal el Saadawi, lade genast till henne, det borde dags för en kvinna från nordafrika eller? Djebar eller Sadaawi om inte De som främjer vitterheten tänker poet.
  Har just läst Jag förbannar tidens flod och den gjorde Per Petterson helt klart till en kandidat.

  SvaraRadera
 2. Det har gjorts en film på "Oscar och Lucinda". Med Ralph Fiennes i huvudrollen. Jag har inte sett den. Men om han vinner priset lär säkert SVT visa den.

  Två andra Peter Carey jag gillar är "Den feta människan i historien" ((tidiga noveller) och "True history of the Kelly gang". Den senare tror jag tyvärr inte är översatt.

  Apropå Jenny Erpenbeck och nobelpriset så hade jag henne på E i ditt gamla nobel-alfabet.

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har länkat hit från min blogg och skrivit om mina egna lästa och olästa...Kul att få lite tips och inspiration!

  SvaraRadera
 4. Djebar och El Saadawi är mina absoluta favoriter till det finfina priset.

  Jättekul att läsa det du skrivit om Erpenbeck, Petter. Det gick mig tyvärr förbi när du skrev det eftersom jag inte kände till E. då. Nu vet jag bättre.

  Kul att hitta din blogg Ann-Marie!

  SvaraRadera