söndag 7 augusti 2011

Historien om det gamla barnet

Historien om det gamla barnet av Jenny Erpenbeck

En ung flicka med minnesförlust hittas en natt av polisen. Allt hon äger är en tom hink. Flickan berättar att hon är fjorton år, därutöver minns hon ingenting. Efterforskningar finner inga svar på gåtan om flickans identitet, hon blir därför placerad på ett barnhem. På barnhemmet utvecklar flickan en levnadsstrategi som gör henne närmast osynlig. Samtidigt finns dock en längtan efter att bli sedd, tilltalad, delaktig. Vem är flickan egentligen och vad har hänt henne?

Historien om det gamla barnet är en fascinerande, mytisk berättelse om en flicka som inte vill bli vuxen. Det är en berättelse som innehåller många frågor och få svar. Handlingen, beskrivningen av huvudpersonen, det poetiska språket och det existentiella temat är exakt i min smak.

Redan i inledningen av Det gamla barnet av Jenny Erpenbeck blev jag betagen. Här kommer ett litet smakprov på det rytmiska språket och på beskrivningen av flickan:

"Flickan kunde bara inte minnas det, hon kunde inte minnas början. Hon var totalt föräldralös, och allt hon hade och kände till var den tomma hinken som hon höll i handen, alltjämt höll i handen medan hon blev utfrågad av polisen." (sidan 7)

"Flickan har ett stort, fläckigt ansikte som ser ut som en måne med skuggor på, hon har breda axlar likt en simmerska, och från axlarna och neråt är hon som huggen i ett enda stycke, det finns varken någon upphöjning där som brösten borde vara eller någon inbuktning i höjd med midjan... Flickan vet att hon är för storväxt, därför drar hon in huvudet. Hon kröker kroppen som om hon på det viset måste hålla tillbaka en väldig kraft som rasar i hennes inre." (sidan 8)
Sammantaget är detta en kort, udda och mycket läsvärd roman.

Författaren Jenny Erpenbeck, född 1967 i Östberlin, är bosatt i Österrike och arbetar som operaregissör. Historien om det gamla barnet är hennes debutroman. Översatt till svenska är bland annat även romanen Hemsökelse som handlar om att "söka sitt hem (sitt ursprung) och finna det hemsökt". Denna bok måste införskaffas.

Fler som läst Historien om det gamla barnet är Frossa i böcker.

7 kommentarer:

 1. Såååå glad att du också upptäckt den här stora lilla pärlan!

  SvaraRadera
 2. Jag var väldigt förtjust i "Ordbok", en kort roman också utgiven av Panache. Och har väl sen tänkt läsa fler Erpenbeckar - fast det har inte blivit av än.

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det en pärla, Frossa...

  Ordbok ska jag spana efter Petter.

  SvaraRadera
 4. Den här ska jag hålla utkik efter! Jag gillar böcker som berättar om existensiella frågor ur ett annorlunda perspektiv.

  SvaraRadera
 5. Det låter som en bok i min smak!

  SvaraRadera
 6. Har precis varit på tyska sidor och läst mera om Jenny Erpenbeck och därmed har inköpslistan blivit ännu längre. Ska läsa henne på tyska förstås. Roligt och tack för tipset.

  SvaraRadera
 7. Hoppas att många fler kommer att upptäcka Erpenbeck! De ska bli intressant att se vad ni andra tycker.

  SvaraRadera