onsdag 3 augusti 2011

Sommarens läsning och annat

Det blev ett ganska långt, oplanerat uppehåll både med läsandet och bloggandet denna sommar. Jag har ägnat mig åt att träna, fixa i trädgården, införskaffa nödvändiga saker till huset (t ex lampor), semestra i Stockholm och spela Sims. I mitt Sims har författarna fått skapa sina liv efter fria val. Därför är nu Franz Kafka gift med Agatha Christie och tillsammans har de barnen Josef K och Jane M :-)

Fast jag har läst lite i alla fall. Det stora huset av Nicole Krauss är läst och älskad, dock ej ännu recenserad. Jag har dessutom läst Historien om det gamla barnet av Jenny Erpenbeck, en bok jag verkligen vill tipsa om. Det är en mycket annorlunda berättelse, skriven på ett underbart språk. Några citat kommer så småningom. Med öronen har jag läst Hjärtblad av Aino Trosell och Om inte nu så när av Annika Thor. Hjärtblad är en otroligt intressant historisk skildring av kvinnors liv. Om den varit något lite kortare hade den fått högsta betyg av mig. Om inte nu så när handlar om Sveriges hållning till flyktingar strax före och under andra världskriget. Det är beklämmande att behöva inse att vår tids snåla, fördomsfulla inställning till människor från andra kulturer har djupa historiska rötter. Annika Thors roman är angelägen läsning.

6 kommentarer:

 1. "Om inte nu så när" är nog sommarens bästa bok! Den kommer jag att minnas länge. Du sätter fingret på varför - den skildrar verkligen hur "vår tids snåla fördomsfulla inställning har djupa historiska rötter". Word.

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra av dig här igen. Verkligen höjdare du läst under sommaren. Om inte nu så när var min försommars allra starkaste bok. Förbannad är ordet som bäst beskriver känslorna så här efteråt.

  SvaraRadera
 3. Japp, förbannad beskriver tämligen väl min reaktion också.

  Tack Josefin!

  SvaraRadera
 4. Är så himla glad för din blogg :) Är sjukt inspirerande till att både läsa de böcker du delar med dig av, och till att skriva :)

  SvaraRadera
 5. Hjärtblad har jag också lyssnat på och jag är glad för det. Tror inte att jag hade orkat läsa den. Annars håller jag helt med dig.

  Annika Thor får hamna på beställningslistan och Nicole Krauss läser jag just nu, fast Kärlekens historia.

  SvaraRadera