måndag 22 augusti 2011

Tematrio - Skolmiljöer

Den här måndagen känns som en bra dag att återuppta Tematrion. Idag började dottern skolan, en stor milstolpe har passerats. Många tycks dessutom verkligen gilla att läsa böcker som utspelar sig i skolor, därför kommer veckans Tematrio att handla om just detta. Berätta om tre böcker som utspelar sig i skolmiljö!

1. Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig och bra skildring av unga människors utsatthet.

2. Djur av J C Oates handlar om Gillian, som studerar på college och är förälskad i den karismatiske läraren Andre Harrow, gift med en exotisk konstnär, Dorcas. Både Dorcas och maken dyrkar "det djuriska", och lockar mängder med kvinnliga studenter att tänja på gränserna för det tillåtna. Intressant, obehaglig skildring av en unga flickors utsatthet.

3. Som motvikt till ovanstående obehagliga skildringar kan man läsa böckerna om Harry Potter. Jag har läst dem ett flertal gånger och gillar verkligen miljön på Hogwarts. Än har jag inte sett den sista filmen, hur var den?


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

8 kommentarer:

 1. Min trio är HÄR

  Hoppas din dotter fick en bra första skoldag.

  SvaraRadera
 2. En tematrio även från mig. http://ingridsboktankar.blogspot.com/2011/08/tematrio-skolmiljoer.html

  SvaraRadera
 3. Kul att Tematrio är tillbaka! Ondskan och Harry Potter var för övrigt de första böckerna jag kom att tänka på.. ;) Filmen är förresten jättebra! Se den!

  SvaraRadera
 4. Har klurat ut en tematrio från skolans värld.

  http://mimmimarie.blogspot.com/2011/08/tematrio-skolmiljo.html

  SvaraRadera
 5. Har också gjort en trio http://www.enligto.se/2011/08/25/tematrio-skolmiljoer/

  SvaraRadera
 6. Här kommer mina tre böcker.
  http://kajsastina.blogspot.com/search/label/B%C3%B6cker.

  SvaraRadera
 7. Min trio: http://emmapafo.blogspot.com/2011/08/tematrio.html

  SvaraRadera