lördag 27 augusti 2011

Tips på tyska

Planen var att jag under sommaren skulle läsa mängder av tyskspråkiga böcker som förberedelse inför Bokmässan. Nu blev det tyvärr inte riktigt så, det blev bara en tummetott kan man nog säga. I stället för att rabbla upp vad jag läst (eller inte läst) vill jag nu passa på att ge tips på några av de allra bästa böcker jag läst från det tyska språkområdet.

Barn/ungdom

Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende

Momo är en liten flicka som rymt från ett barnhem och nu bor för sig själv intill en amfiteaters ruin i en okänd stad. Momo är dock inte ensam för hon kan den sällsynta konsten att lyssna. Men plötsligt upphör vännerna att komma, den ena efter den andra. De har inte tid. Det blir Momo och hennes vänners uppgift att försöka rädda staden från tidstjuvarna. Klokt och filosofiskt för alla åldrar.


Spänning

Parfymen av Patrick Süskind

Den nyfödde föräldralöse Grenouille saknar kroppslukt och det skrämmer alla i omgivningen. Han växer upp ensam, i en kärlekslös miljö och överlever endast för att han kan kapsla in sig, likt en fästing. Han har dock världens finaste luktsinne och är besatt av dofter. Den mest fantastiska doft han känt kommer från en ung kvinna. En obehaglig, spännande bladvändare och dessutom en intressant historisk samhällsskildring.


Mordbyn av Andrea Maria Schenkel

Mordbyn utspelar sig Tyskland under efterkrigstiden. Livet har nätt och jämnt återgått till det normala när en fasansfull händelse skakar om människorna i den lilla byn Einhausen. En dag kommer åttaåriga Marianne inte till skolan, vad har egentligen hänt på den avsides belägna gården Tannöd? Mardrömslik stämning, nervpirrande spänning. En kuslig, otraditionell kriminalberättelse.


Dystopi

Corpus Delicti av Juli Zeh

Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Men naturligtvis finns frihetstörstande människor även i detta samhälle. Corpus Delicti är en fängslande, aktuell och intelligent roman med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.


Kärlek

 Upptäckten av currywursten av Uwe Timm

Upptäckten av currywursten är en charmig berättelse om kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. Ett flyglarm tvingar dem att tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att stanna hos Lena.


 En tyst minut av Siegfried Lenz

Det är minneshögtid på skolan, man håller en tyst minut för Stella, en älskad lärarinna som hastigt avlidit. Bland de sorgfyllda lärarna och eleverna finns en som sörjer mer än de andra, Christian. Han tänker tillbaks på sommaren han tillbringat med Stella, sommaren då de blev ett älskande par. En tyst minut är en ömsint och vemodig skildring av den första sköra förälskelsen, en vacker berättelse att avnjuta i stillhet.


Klassiker

Konstsilkesflickan av Irmgard Keun

Kontorsflickan Doris är trött på att arbeta. Hon drömmer om att bli stjärna på teatern eller om att finna den stora Kärleken. Eller åtminstone om en rik karl som kan försörja henne. Hennes drömmar om att finna kärlek, framgång, lycka och rikedom krossas dock av den hårda verkligheten. Cynism och naivitet i ett rasande tempo, en mycket ärlig skildring av kvinnans livsvillkor i dagboksform.


Förvandlingen av Franz Kafka

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Både huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en helt fantastisk novell om en människas utsatthet, om stigmatisering och om att förvandlas till en börda för familjen och samhället.


Nobelpriskandidat

Historien om det gamla barnet av J Erpenbeck

En ung flicka med minnesförlust hittas en natt av polisen. Flickan berättar att hon är fjorton år, därutöver minns hon ingenting. Efterforskningar finner inga svar på gåtan om flickans identitet, hon blir därför placerad på ett barnhem. En fascinerande, udda berättelse om en flicka som inte vill bli vuxen, skriven på ett poetiskt, rytmiskt språk.


Nobelpristagare

Siddharta av Hermann Hesse

Den unge Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Denna roman av Hermann Hesse behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Stor visdom i ett litet format, en underbar läsupplevelse.


Hjärtdjur av Herta Müller

Romanen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner (Edgar, Kurt, Georg och det kvinnliga berättarjaget), som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, ändå tycks den innehålla så ofantligt mycket klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.

4 kommentarer:

 1. Tips: Himmel under Berlin av Jaroslav Rudis.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar Erpenbeck skarpt. Läste med stort nöje hennes Hemsökelse tidigare i somras.

  SvaraRadera
 3. Irmgard Keuns böcker hör till årets höjdpunkter för mig- och Erpenbecks "Hemsökelse" tyckte jag också väldigt mycket om - precis som Mimmimarie.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset Violen, ska spana in.

  Erpenbeck vill jag definitivt läsa mer av, Hemsökelse lockar verkligen!

  SvaraRadera