tisdag 26 april 2011

Vilken teater!

Vilken teater! av Siegfried Lenz, utgiven av Thorén & Lindskog, 2011

Clemens och Hannes delar cell i fängelset i Isenbüttel. Clemens, berättaren i boken, är en litteraturprofessor och expert på "sturm und drang", som avtjänar tid för att han gett goda betyg åt unga studentskor i utbyte mot en svängom i sänghalmen. Bedragaren Hannes har utgett sig för att vara polis och på detta sätt håvat in böter för fortkörning. När ett resande teatersällskap besöker fängelset lyckas Clemens, Hannes och ytterligare några av deras fängelsekamrater rymma med turnébussen. Av en slump råkar de hamna i grannstaden Grünau som firar sin årliga festival. "Teatersällskapet" väcker stor uppmärksamhet och blir mycket populära i Grünau.

Vilken teater! är en oerhört charmig berättelse och en humoristisk förväxlingskomedi. Förbrytarna skildras mer som gammaldags skojare (typ Jönssonligan) än som våldsverkare. Och det visar sig att de flesta av dem har mycket gott att bidra med när de möts av positiva förväntningar i grannstaden. De blir t o m så upskattade att de föräras stadens finaste utmärkelse: Grünaus nejlika i tre olika klasser.

Vilken teater! är en enkelt skriven berättelse på 100 sidor, som är mycket lätt att ta till sig. Under den burleska humorn finns en varm medmänsklighet, som gör sig gällande i gestaltningen av internernas längtan efter närhet och vänskap:

"Dom sorgsna måste hålla ihop, dom är bestämda för varandra."

2 kommentarer:

  1. Kommer det någon recension av Bort, bort? Jag är mycket nyfiken då jag känner mig väldigt ensam om att ha läst den. Men jag var inte så förtjust i den heller.

    SvaraRadera
  2. Ja, det kommer något tämligen kortfattat så småningom. Jag har bara svårt att få till det.

    SvaraRadera