måndag 11 april 2011

Hurra, Herta kommer!

JA! Ibland slår önskningar in! Just den Nobelpristagare jag helst vill lyssna på kommer till Bokmässan. Vem det är? Ja, ni vet väl att Selma är död, så då är svaret så klart Herta! Herta Müller, den enda Nobelpristagare jag hittills lyckats läsa innan hon blev en pristagare, Herta Müller den spröda författaren med det smärtsamt vackra tilltalet, den fragmentariska gestaltningens mästare.

I pressmeddelandet från Bokmässan kan man läsa att Herta Müller kommer att medverka i två seminarier. Hon kommer att tala om språket som Heimat (hem) och om två av hennes böcker som nu är aktuella i svensk översättning: essäsamlingen Hunger och siden (Bokförlaget Tranan) och debutboken Flackland (Wahlström & Widstrand), en novellsamling som ges ut i ocensurerad och reviderad version.

Och här måste jag hurra en gång till! Jag har hittills bara läst romanen Hjärtdjur av författaren och trots att många böcker översatts och getts ut sedan Herta erhöll priset har jag fått vänta länge på den bok jag helst velat läsa: Flackland.

Herta Müller föddes 1953 i den lilla tysktalande byn Nitzkydorf utanför Timisoara (Transsylvanien). Med sina självbiografiskt färgade romaner skildrar Herta Müller den tyska minoritets-befolkningens liv i Ceauşescus Rumänien, och anpassningen till de extrema förhållandena där. Hennes sätt att gestalta förtryck, förföljelse och diktaturens intrång i människan på ett vackert, poetiskt språk är unikt. På grund av sin kritik mot regimen tvingades Herta Müller i landsflykt 1987, och hon är numera bosatt i Berlin.

Hjärtdjur speglar författarens upplevelser av hot, övervakning och repressalier på ett smärtsamt vackert sätt. Romanens fragmentariska, sönderslagna, sönderfallande sammanhang och den ibland svåråtkomliga symboliken åskådliggör hur ett långvarigt förtryck och rädsla påverkar människans sätt att tänka och uttrycka sig.

Läs gärna mina reflektioner kring romanen Hjärtdjur.

*mummel* Det kunde vara intressant att lyssna på Elfriede också.

2 kommentarer:

  1. Åh, nu blir jag riktigt glad! Jag har också bara läst Hjärtdjur av henne än så länge, nu får jag se till att läsa några till innan september! :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det roligt! Jag undrar när Flackland kommer ut?

    SvaraRadera