lördag 16 april 2011

Bokbloggarna tar över


I dagens GP (tack för tipset Anna och Jan) finns en artikel om Bokbloggar med titeln Bokbloggarna tar över. Man kan ju som bloggare inte låta bli att fnissa åt denna titel, nu kommer säkert diskussionen om kunniga kritiker kontra blåögda, läsglada amatörer att blossa upp igen. Därför vill jag ytterligare en gång säga att jag inte ser bokbloggare som en konkurrent till litteraturkritiker, utan som ett komplement. Om jag fick bestämma (vilket jag tyvärr sällan får) skulle människor läsa mer av både kunniga kulturkritiker och intressanta bokbloggare.

I artikeln intervjuas Isabella Falkowska från W&W, Jessica från Bokhora, Maria från Bokbloggar.nu, Petra från Breakfast Book Club och Dorotea Bromberg från Brombergs förlag. Jessica beskriver framväxten av den största bokbloggen, Bokhora, Maria berättar om portalen bokbloggar.nu, där hon samlat över 400 bokbloggar och Petra berättar om bokbloggarnas litteraturpris. Både Isabella och Dorotea berättar att förlagen nu mer aktivt strävar efter att samarbeta med bokbloggarna. Det anordnas olika typer av träffar och förlagen delar ut recensionsböcker till bloggar de bedömer som seriösa och etablerade. Förlagen börjar i allt högre glad få upp ögonen för de sociala medierna och strävar efter att synas (även) där.

Och ja, precis som mina medbloggare berättat får jag fint beröm av Dorotea i artikeln. Dorotea beskriver mig som "påläst som tusan", vilket så klart gör mig rosig om kinderna och varm i hjärtetrakten. Tack. Även Petra nämner min blogg bland sina favoriter och framhåller att jag skriver om Nobelpristagare och världslitteratur man annars inte får så mycket tips om. Att få erkännande för detta gör mig så otroligt glad. Tack.

6 kommentarer:

 1. Har GP varje morgon och läste glad artikeln i morse och tänkte för mig själv att DU verkligen var värd den uppmärksamhet du fick.

  SvaraRadera
 2. Grattis Lyran! Du är verkligen värd uppmärksamheten! Skulle gärna läsa hela artikeln men har ju inte GP tyvärr. För jag har väl inte sån tur att den ligger ute på nätet?

  SvaraRadera
 3. Jag gick o köpte GP bara för att. Mycket bra artikel som lyfter fram allt vad bloggare har att komma med, med Lyran som praktexempel :D

  SvaraRadera
 4. Alla fina ord om dig var alldeles sanna och dessutom befogade. Kul med positiv feed-back!

  SvaraRadera
 5. Lyran- du har gjort så mycket och gör så mycket för litteratur och böcker- allt beröm är du värd! Det var intressant att ta del av artikeln i GP- jag kan bara hålla med dig- bokbloggar är komplement- inte konkurrent. Väldigt roligt också att bokbloggar börjar uppmärksammas allt mera.

  SvaraRadera
 6. Vad trist att den inte ligger på nätet, den där artikeln! Eller, jag sökte igår och hittade inte - men den kanske har hamnat där sedan dess..?

  Hur som helst håller jag verkligen med dig i det där med "komplement", inte "konkurrent". Det finns så många bokbloggar av så skilda slag - så det blir bara fånigt att försöka fösa ihop oss i en enda klump... ;-)

  SvaraRadera