söndag 3 april 2011

Den stygga flickans rackartyg

Jag brukar ju inte läsa klart böcker jag inte gillar, men jag ska göra ett undantag för Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa i hopp om att den kanske förändras mot slutet. Hittills har jag svårt att hitta mycket positivt att säga. Vi får ta del av författarens tyckande om de politiska skeendena i Latinamerika, men utan att egentligen få veta särskilt mycket om det som händer. Den manliga huvudpersonen Ricardo blir blixtföräldkad redan som 15-åring och den "kärleken" följer honom livet ut. Flickan Lily - den stygga flickan - är en fattig peruanska, som dyker upp i olika gestalter under Ricardos liv. Gemensamt för alla bilder av henne är att hon är lockande, förförisk och känslokall. Hon får ingen egen gestalt i boken, hon ses bara med mannens ögon. Kanske är det därför jag har svårt att se detta som en kärleksroman, det handlar snarare om en mans besatthet av den bild han skapat sig av flickan.

Beskrivningen av hennes litenhet och trånghet (ja, här finns en hel del episoder av halv-pornografisk karaktär) får mig att associera till Vladimir Nabokovs Lolita. Även denna roman handlar om en mans besatthet av en liten flicka, en flicka han tillskriver egenskaper som passar hans egen agenda. Skillnaden mellan just dessa två romaner är att Nabokov renodlat beskriver pedofilens psyke, och han gör det på ett briljant sätt. Vargas Llosas karaktärer saknar (hittills i alla fall) gestalter jag kan relatera till och förstå.

7 kommentarer:

 1. Ja, under resan ska vi ju träffa VargasLlosa igen eller hur? Då hoppas jag få svar på en del frågor som jag ställde här
  http://violensboksida.bloggplatsen.se/2010/12/29/4160482-vargas-llosa-mario-den-stygga-flickans-rackartyg/

  Trots allt gillade jag hans sätt att skriva vilket gör att jag ändå ser fram emot Tant Julia......:-)

  SvaraRadera
 2. Den ligger högt upp i min läshög. Men den får nog vänta ett tag efter din recension.

  SvaraRadera
 3. jag uppfattade Vargas Llosas som känslig

  SvaraRadera
 4. Faktum är att just "Den stygga flickans rackartyg" är en av få böcker jag lagt ifrån mig på senare år. Detta var dock INNAN han fick nobelpriset, hade han varit nobelpristagare hade jag säkert uthärdat.

  SvaraRadera
 5. Jag har försökt mig på en annan av hans romaner tidigare, Paradiset finns om hörnet, men inte avslutat den. Det borde jag gjort, den var bättre än Den stygga flickan...

  SvaraRadera
 6. Hm, jag tyckte verkligen jättemycket om den här boken.
  Kanske är jag aiv men jag ser verkligen inte huvudpersonen som pedofil. Att hon är trång är ju snarare ett problem för dom båda.
  Visst får man bara hans bild av flickan och inte hennes egen. Men jag tycker att det belyser hur svårt det är att älska någon som vägrar öppna sig.
  Sedan tycker jag också att berättelsen innehåller mycket mer än själva kärlekshistorien.
  Men dit inlägg här Lyran fick mig ändå att tänka efter och fundera lite extra på boken. Tack för det!
  Här finns mitt lilla (lite slarvigt skrivna upptäckte jag nu) blogginlägg om Den stycka flickan:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2011/02/den-stygga-flickans-rackartyg-av-mario.html

  psJag tror inte att du kommer tycka att den är bättre längre fram faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Vargas Llosa kommer nog aldrig att bli en favorit hos mig, men jag ska ge honom ett par försök i alla fall. Men "Den stygga flickan" blir ingen favorit.

  SvaraRadera