onsdag 6 april 2011

Utmaning - Nobelpriskandidater

Det är snart sommar och eftersom vi då tar en paus från Jorden Runt-resandet behöver vi kanske alla någon annan utmaning? Vad tror ni om att försöka klämma i oss några Nobelpriskandidater och därmed öka sannolikheten att redan ha läst den författare Peter Englund presenterar i oktober? Här är ett gäng författare som brukar låta tala om sig i Nobelprissammanhang. Övre delen är författare jag inte läst, inom parentes listar jag böcker ur min bokhylla. Nedre delen är författare jag läst, inom parentes finns de böcker jag läst av respektive författare. Nog borde vi väl alla klarar läsa ett par kandidater under sommaren? Kom gärna med förslag på författare/böcker jag missat eller ni ärskilt vill tipsa om! Hänger ni med på en Nobelkandidatutmaning?

Tomas Tranströmer
Ko Un
Don DeLillo (Falling man)
Claudio Magris (I blindo)
Adonis
Haruki Murakami (Norwegian wood)
Thomas Pynchon
Gitta Sereny
Javier Marias (Alla själar)
Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)
Ngugi wa Thiong'o
Peter Carey (Oscar & Lucinda)

Assia Djebar ( Sultanbrudens skugga)
Philip Roth ( Envar)
Joyce Carol Oates ( Djur, Mörkt vatten)
Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, Penelopiaden, Rövarbruden)
Alice Munro ( Kärlek, vänskap, hat, Nära hem)
Milan Kundera ( Varats olidliga lätthet)
Amos Oz ( En berättelse om kärlek och mörker, Hur man botar en fanatiker)
Chinua Achebe ( Allt går sönder)
A.B. Yehoshua ( Kvinnan i Jerusalem)
Per Petterson ( Ut och stjäla hästar)
Ian McEwan ( På Chesil Beach, Hetta, Lördag)
Michael Ondaatje ( Anils skugga)
Salman Rushdie ( Midnattsbarnen)
Cormac McCarthy ( Vägen)
Nuruddin Farah ( Adams revben)
Ismaïl Kadaré ( Aprils frusna blommor)
Maryse Condé ( Färden genom mangroven)

13 kommentarer:

 1. Spännande lista. Visst hänger jag med, några av de nämna böcker har jag redan läst. En av de författares som jag mest gripits av är nog Gita Sereny och hennes böcker om barn som utsätter och utsätts.

  SvaraRadera
 2. Vad du kommer på nya intressanta utmaningar! Istället för att läsa Nobelpristagare läser vi tänkta nobelpristagare!
  Jag känner genast: Rushdie! Äger Midnattsbarnen men har inte läst något av honom....så det blir nog den. Fler? det får jag fundera på......

  SvaraRadera
 3. Oj, oj! Kan man få jobba halvtid så att man hinner läsa mer? Jag är definitivt på. Många författare har jag läst men Thiong'o, Condé och Farah finns redan i min läshög. Det får bli att börja med dem...

  SvaraRadera
 4. En hel del av namnen finns i min Boktolva, men visst vill även jag peta av de olästa på listan. Hade dock lagt till lite fler poeter... ;-)

  SvaraRadera
 5. En eller annan på listan kommer jag att försöka

  SvaraRadera
 6. Kul att ni är flera som är sugna.

  Men O jag tyckte jag tog i som tog med TRE poeter ;-)

  SvaraRadera
 7. Fler förslag är Bei Dao, kinesisk poet, Ben Okri från Nigeria som skrivit både prosa och lyrik, Less Murray som är Australiens poetiska stjärna, Eeva Kilpi eller en polack till kanske Adam Zagajewski.

  Andra jag saknar på listan är Claudio Magris, Arnošt Lustig, kanske Juan Goytisolo som är aktuell för Man Booker International eller Antoni Tabucchi.

  Min lista tar form as we speak!

  SvaraRadera
 8. Jag läser inte så bra, några av mina kandidater fanns ju med. Nu finns en lista hos mig också!

  SvaraRadera
 9. Och Lustig hade just dött. Ja men jag tar väl och håller käft då. Poeterna lever hoppas jag!

  SvaraRadera
 10. Mo Yan och Han Shaogong från Kina, tippar jag optimistiskt.

  SvaraRadera
 11. Gitta Sereny har jag hört mycket gott om Bokstödet.

  Midnattsbarnen är en höjdare, Violen.

  Thiong'o lockar mig också Anna.

  Heja på Mimmimarie!

  Bra, Ivana!

  Ska skapa in din lista, O.

  Tack för Kina-tipsen, Anna :-)

  SvaraRadera
 12. Ja det finns många namn kvar för mig att upptäcka på din lista :) Jag håller visserligen redan tummarna för Don DeLillo, även om jag inte har hunnit läsa alla hans böcker ännu. Philip Roth har jag läng varit nyfiken på, så honom petar jag genast dit på min att-läsa-lista!

  SvaraRadera
 13. Jag är gärna med och testar. Några ser jag att jag läst, Sultanbrudens skugga, Kvinnan i Jerusalem och Alice Monro fick jag i julklapp av barnbarnslpojken, 17 lår. Det ska bli spännande att beta av, åtminstone några i listan.

  SvaraRadera