onsdag 13 april 2011

Litet inköp


Det blir ett litet inköp då och då. Man kan ju hitta det mesta man söker på Bokbörsen. Och det känns inte som överkonsumtion så länge jag köper böcker second hand :-)

Jag har hört mycket gott om Aino Trosell och nu bestämt mig för att ge henne en andra chans. Tidigare har jag påbörjat en deckare av henne - Se dem inte i ögonen - vilken inte alls föll mig i smaken. Men nu har så många omtalat hennes senaste roman Hjärtblad i positiva ordalag att jag blev nyfiken. I stället för Hjärtblad valde jag dock att köpa hennes självbiografiska roman om kvinnor vid svensk-norska gränsen, En gränslös kärlekshistoria. Blir jag nöjd fortsätter jag med Hjärtblad.

För tyskspråkiga utmaningen behövdes lite fler klassiker, jag valde därför att köpa Effi Briest av Theodore Fontane. Denna roman skrevs redan 1895 och enligt Wikipedia "tillhör Fontanes Effi Briest den speciella traditionen av kärleks- eller förförelseromaner som Madame Bovary av Gustave Flaubert eller Anna Karenina av Lev Tolstoj. Jag har ju inte lyckats läsa ut vare sig Madame Bovary eller Anna Karenina och hoppas på bättre utfall med Effi Briest. Då jag idag berättade om köpet för en väninna från Berlin fick jag ett mycket positivt gensvar, så jag tror starkt på denna bok. Ingrid har skrivit fint om Effi.

2 kommentarer:

  1. Lyran: Jag tror att du kommer att tycka mycket om den sorgliga, vackra berättelsen om Effi Briest. Filmen av Fassbinder är också absolut sevärd (men man ska läsa boken först, tycker jag).

    SvaraRadera