lördag 23 april 2011

Påskgula boktips

Torey Hayden är amerikansk psykolog och specialpedagog. Hon skriver mycket fängslande romaner om barn som har olika typer av svårigheter.

Maryse Condé är en kandidat till Nobelpriset. "Jag är en politisk författare. Det måste man vara om man kommer från en plats som Guadeloupe. Man måste se världen som en fråga om makt, förtryck, brist på frihet och uttrycksmöjligheter."

En karta över omöjlig längtan av Anuradha Roy handlar om en bengalisk familj i tre generationer under den första hälften av 1900-talet.

Moa Martinson behöver väl inte presenteras, hon är vår förnämsta skildrare av "kvinnlig arbetarlitteratur". Jordnära och vackert.

Ulla Isakssons De två saliga är en klassisk fallbeskrivning av hur ett pars längtan efter tvåsamhet leder dem in i folie à deux, en sinnessjukdom för två.

Nick Hornby skriver underhållande och lättläst lad litt. Hans böcker passar perfekt under varma sommardagar.

Stjärnans ögonblick Clarice Lispector handlar om skapandet av den fattiga unga kvinnan Macabéa, som lever ett intetsägande, torftigt liv i Rio de Janeiro. Unik berättarstil.

Inger Alfvéns romaner har följt mig under 25 års tid. Hon gestaltar dysfunktionella, ofta ångestfyllda, mellanmänskliga relationer på ett fängslande, inkännande sätt.

Camilo José Cela fick Nobelpriset 1989 "för en rik och intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet".

Fler som tipsat om gult är Bokmania och Enligt O.

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig solgul blandning som ger mängder av läslust! En glad påsk önskas dig!

  SvaraRadera
 2. Tack detsamma Anna. Din påskbok blev tyvärr försenad för jag har legat däckad av elakt virus under veckan.

  SvaraRadera
 3. Fina tips. Torey Haydens bok såg jag nyss på loppis, men ville inte köpa... kanske fel beslut.

  SvaraRadera
 4. Hayden är kanske framför allt läsvärd om man är intresserad av eller arbetar med barn med funktionsnedsättningar. Lättlästa och engagerande.

  SvaraRadera