lördag 16 april 2011

Mot ljuset i Malaysia

När jag började läsa Mot ljuset av Elin Boardy var min första reaktion förtjusning. Och det som allra först gjorde mig så förtjust är att boken utspelar sig på en plats jag varit. Eller i alla fall nästan varit. Romanen utspelar sig i Malaysia, på en högplatå vid namn Cameron Highlands. 1990 reste jag runt i Sydostasien och hamnade oplanerat i en liten stad vid namn Taiping. Här fanns två "guest houses", men inga västerlänningar. Vi (jag och maken) erbjöds gratis mat och dryck så länge vi satt på verandan så att förbipasserande fick en möjlighet att betrakta "de vita". En mycket udda upplevelse. I närheten av Taiping ligger en mer okänd, "outvecklad" (med turistögon sett) hill resort Maxwell Hill eller Bukit Larut. Hit åkte vi för att svalka oss lite och för uppleva den koloniala miljö britterna skapat med engelska trädgårdar o s v. Såvitt jag vet är Bukit Larut fortfarande inte så anpassat för att locka turister, passa på att åka dit om ni är i närheten.

Om vi ska återgå till romanen är jag fortfarande mycket förtjust när jag läst en tredjedel. Författaren skapar en suggestiv stämning jag blir helt indragen i. Huvudpersonerna väcker intresse och nyfikenhet och man får en känsla av att något snart kommer att hända. Men vad? Ja, hittills får denna roman ett mycket högt betyg.
4 kommentarer:

 1. Lyran - du får beröm av Dorotea Bromberg i dagens GP! Välförtjänt!
  JanB

  SvaraRadera
 2. Jag har beställt boken. Vill verkligen läsa den!

  SvaraRadera
 3. Hmm får en stackars tyckande reflektionsblogg hänga hos och med dig nu när du blivit Doroteas favorit tro.........????? :-)

  SvaraRadera
 4. Tack Jan.

  Klokt beslut Bokstödet.

  Det kan nog tänkas gå bra *fniss* Violen :-D

  SvaraRadera