måndag 11 april 2011

Tematrio - Hembygden

Det har tillkommit många nya bloggare sedan jag började med Tematrion, här kommer därför en favorit i repris. I min hembygd/mitt landskap finns många författare och jag vill gärna berätta lite mer om dem, trots att de är tämligen välkända. Hur är det i er hembygd?

Berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

1. Gustaf Fröding föddes i min hemstad och jag har faktiskt arbetat i hans barndomshem. Lite då och då läser jag hans dikter, de ljusa likväl som de mörka. Här är några verser ur kärleksdikten Nypenrosa, ur Räggler och paschaser från 1897.

Fin sôm nypenrosa står
tili, tili, når dä dagger
selverdrôp å blaa vagger
lent där môraväre går.

Int just lik e trägårsros
int så stôlt å mett i sola,
int så grann å stor i ola,
mer litt bly å mer te tros.

Tocken stog mi Anna Lek,
ljus i håre, rö i kläe,
"rosa stecker", sa di, näe,
Anna mi va utta svek.

2. Att jag är förtjust i Selma Lagerlöf vet de flesta som läser min blogg. Och den bok som i hög grad speglar livet i Värmland är hennes debutroman från 1891, Gösta Berlings saga. Det här är en mustig sköna fylld av färgstarka personligheter och ett sagolikt vackert landskap. Romanens inledningsmening känner nog de flesta igen:

"Äntligen stod prästen i predikstolen."

3. Till skillnad från de övriga författarna hör Göran Tunström till samtiden, trots att han tyvärr avled år 2000. Han växte upp i Sunne, där flera av hans romaner (delvis) utspelar sig. Berömda män som varit i Sunne fick August-priset för bästa svenska roman 1998. Händelserna utspelar sig i slutet av sextiotalet då Sunne får besök från månen. Detta är en helt underbar berättelse om det storslagna och det lilla livet.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

9 kommentarer:

 1. Kul tema...men jag måste fundera lite om jag ska få till ett bra inlägg! :-)

  SvaraRadera
 2. Jag införskaffade en Tunström nyligen. "Stormunnens bön". Den verkar vara rätt underlig
  Min trio är HÄR

  SvaraRadera
 3. Nu finns en värmländsk trio också hos mig - jag tog inte med någon av dina tre men jag älskar dem förstås med hela mitt värmländska hjärta ändå ;)
  http://www.fiktiviteter.se/2011/04/11/tre-fran-varmland/

  SvaraRadera
 4. Här är min småländska trio.
  http://mimmimarie.blogspot.com/2011/04/tematrio-min-hembygd.html

  SvaraRadera
 5. Lyran: Rapport från min hembygd

  http://janivarberg.blogspot.com/2011/04/finns-forfattare-fran-falkoping.html

  SvaraRadera
 6. Här har ni min trio:

  http://erikasbokprat.blogspot.com/2011/04/tematrio-hembygden.html

  SvaraRadera
 7. Tre fantastiska författare. Ska ta och försöka skaka fram några göteborgare. Återkommer!

  SvaraRadera
 8. Nu finns en småländsk hembygdstrio hos mig. http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/04/13/tematrio-om-hembygden/

  SvaraRadera
 9. Och så några från lite längre norrut: http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2011/04/tematrio-hembygden.html
  :)

  SvaraRadera