måndag 21 mars 2011

Tematrio - Grisiga gubbar

Litteraturen tycks vara full av otrevliga, själviska, cyniska, rent av elaka gubbar. Har nyligen läst om två för mig själv och om en för dottern (fast han är i alla fall inte huvudperson). Berätta om tre böcker som befolkas av grisiga gubbar!

1. Den senaste roman jag läste om en riktigt grisig gubbe är Fallet av Albert Camus. I romanen berättar den f d framgångsrike advokaten Jean-Baptiste Clamence om sitt liv. Det är inte så ofta man möter så extremt cyniska individer som Clamence, jag har inte lyckats finna några försonande drag hos honom. Han lever helt för att tillfredsställa sina egna begär och önskar fullkomlig makt.

2. Den f d Nobelpristagaren i fysik Michael Beard, i Ian McEwans Hetta, är inte ett skvatt trevligare än ovan nämnda Clamence. Men han har några försonande drag, eller han framställs i alla fall så av författaren. Dessutom är han ibland lik den klantige Mr Bean, vilket gör att man inte helt avskyr honom.

3. Den tredje gubben är kanske inte riktigt av samma kaliber som de två första. Men skomakare Snäll i Barnen i Bullerbyn är verkligen inte snäll. Dottern upprörs över hur otäck han är, han skriker åt barnen och är inte ens snäll mot sin hund. Jag avskyr mest hur han lismar för de vuxna.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

5 kommentarer:

 1. Jag skriver mina tre senaste grisiga gubbar här:

  Prostetnic Vogon Jeltz, planetdemolerande vogon-kapten i Liftarens Guide till Galaxen

  Rachid - hustrumisshandlare i Tusen strålande solar

  Lord Voldemort - urond och överjävlig trollkarl i Harry Potter-seriern

  SvaraRadera
 2. Några grisiga gubbar finns hos mig: http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2011/03/tematrio-grisiga-gubbar.html
  (Skulle vilja lära mig den där fina länkningen som Petter gör...)

  SvaraRadera
 3. Nu finns en trio även hos mig!
  http://wp.me/p10aY1-1a5

  Sura kärringar nästa vecka eller?

  SvaraRadera
 4. Mina svar finns här: http://alkb.se/tematrio-grisiga-gubbar

  SvaraRadera
 5. Min trio finns på här:
  http://preciousfragmentation.blogspot.com/2011/03/tematrio-grisiga-gubbar.html

  SvaraRadera