måndag 14 mars 2011

Tematrio - Barn/Ungdomsböcker


Det senaste halvåret har jag läst en del böcker för lite större barn/ungdomar. Jag har hittills hållt mig till klassiker och har blivit både besviken och positivt överraskad. Berätta om tre barn/ungdomsböcker!

1. Alldeles nyligen läste jag Agnes Cecilia: en sällsam historia. Detta var mitt första möte med Maria Gripe, en möte som gav mersmak. Efter en tragisk bilolycka, där Noras föräldrar omkommer, växer hon upp hos släktingar. När familjen flyttar till en ny lägenhet börjar märkliga saker hända. Författarens styrka är att förstå och gestalta subtila känslor hos barn/ungdomar och en förmåga att skriva en lagom spännande blandning av realism och magi.

2. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian läste jag också i vintras. Under andra världskriget evakueras Willie från London till landsbygden. Han hamnar hos enstöringen Tom och ett mycket starkt band utvecklas mellan dem. En dag måste dock Willie återvända till modern. Det här är en stark, gripande berättelse, som kanske var lite väl sentimental för mig som vuxen. Som tonåring hade jag älskat den här boken.

3. Berättelsen om Narnia av C S Lewis, ja alla sju böckerna, läste jag runt jul. Jag hade höga förväntningar på serien, men de infriades faktiskt inte. Visst finns här spänning och magi, men i lika hög grad gammaldags värderingar när det gäller kön och moral. Dessutom tyckte jag att det var tråkigt att huvudpersonerna varierade i böckerna, jag blev aldrig riktigt bekant med dem alla. Den kristna allegorin blir på slutet tyvärr övertydlig.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Trevliga betraktelser! Jag är med den här veckan, men skriver utifrån minnet när jag läste böckerna som ung...

  SvaraRadera
 2. Agnes Cecilia fick vara med i min trio också efter att jag, precis som du, läst den för första gången nyligen och gillat den skarpt. Narnia-böckerna törs jag inte läsa om...

  Min trio: http://www.fiktiviteter.se/2011/03/14/en-trio-barn-och-ungdomsbocker

  SvaraRadera
 3. Det här är kanske första gången som jag har läst alla tre du valt.

  Godnatt Mister Tom kan jag tänka mej blir lite väl sentimental om man först läser den i vuxen ålder. Men barn är lite sentimentala av sej. Som elvaåring (eller kanske tolvåring) så älskade jag boken.

  Min trio finns HÄR

  SvaraRadera
 4. Usch, jag läste Godnatt Mister Tom som vuxen och hade ganska svårt för den, men det törs man knappt säga, så populär som den är! :-)

  Lyran, du måste läsa första boken i Gripes Elvis-serie. Tror du skulle uppskatta den!

  SvaraRadera
 5. Agnes Cecilia och Godnatt Mister Tom hör till några av mina favoritböcker. :) Nu när du har upptäckt Maria Gripe kan jag tipsa om Tordyveln flyger i skymningen. Den tycker jag mycket om!

  SvaraRadera
 6. Ja, jag ska definitivt läsa mer av Maria Gripe, tack för tipsen.

  SvaraRadera
 7. Här är mina favvisar.
  http://mimmimarie.blogspot.com/2011/03/lyrans-tematrio-handlar-den-har-veckan.html

  SvaraRadera
 8. En trio böcker jag inte tjatar om varje vecka finns i min trio http://wp.me/p10aY1-17W

  SvaraRadera
 9. Jamen visst ja, jag har ju också skrivit en trio!
  Ganska lik din märker jag :)

  SvaraRadera
 10. Dina första två gillar jag också skarpt, men de fick inte komma med på min lista denna gång.
  Narnia har jag faktiskt aldrig läst...

  SvaraRadera
 11. Här finns min trio: http://gothique.blogg.se/2011/march/tematrio-barnungdomsbocker.html

  SvaraRadera
 12. Her mitt bidrag til tematrioen

  http://askeladden-askeladden.blogspot.com/2011/03/teamtrio-barne-og-ungdomslitteratur.html

  SvaraRadera